swiatwemnie.pl

Twarogowe kuleczki z morelowym sosem

    

Przepis na przygotowanie delikatnych kuleczek z twarogowego ciasta, podawanych ze słodką posypką z bułki tartej. Kuleczki są polane słodko kwaśnym sosem ze świeżych moreli. Dla większej rodzinki polecamy podwoić ilość składników.

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

bułka tarta8łyżek
cukier kryształ6łyżek
cukier puder3łyżki
cukier waniliowy12gramów
jajka kurze1sztuka
kasza manna40gramów
masło20gramów
morele500gramów
mąka tortowa pszenna T45090gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
sól1szczypta
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu250gramów
woda8łyżek

1. Przygotowanie ciasta

mąka tortowa pszenna T450 90 gramów  kasza manna 40 gramów  jajka kurze 1 sztuka  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  cukier waniliowy 12 gramów  sól 1 szczypta  twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 gramów

Wszystkie składniki mieszamy na ciasto. Z ciasta urywamy małe kawałki i kształtujemy małe kuleczki.

Przygotowanie ciasta

2. 

Kuleczki wkładamy do średnio osolonej wrzącej wody i gotujemy około 3 minuty od wtedy jak wypłyną na wierzch. Kuleczki odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.

3. Przygotowanie posypki

bułka tarta 8 łyżek  cukier puder 3 łyżki  masło 20 gramów

Na patelni roztapiamy masło ...

Przygotowanie posypki

4. 

... dodajemy bułkę tartą i smażymy na średnim ogniu ciągle mieszając około 3-4 minuty, dopóki nie zacznie brązowieć. Odstawiamy, dodajemy cukier puder i mieszamy.

5. Przygotowanie morelowego sosu

morele 500 gramów  woda 8 łyżek  cukier kryształ 6 łyżek

Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do garnka, dodajemy wodę i cukier. Gotujemy około 20 -25 minut, aż się rozgotują.

Przygotowanie morelowego sosu

6. 

Gotowy sos przecedzamy przez sitko.

7. 

Kuleczki podajemy posypane smażoną bułką tartą i polane morelowym sosem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się