Twarogowe kuleczki z morelowym sosem
Przepis na przygotowanie delikatnych kuleczek z twarogowego ciasta, podawanych ze słodką posypką z bułki tartej. Kuleczki są polane słodko kwaśnym sosem ze świeżych moreli. Dla większej rodzinki polecamy podwoić ilość składników.
przepis,fotoprzepis,morele,twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu,Słodkie dania
Słodkie dania
Składniki
Składniki
bułka tarta | 8 | łyżek | |
cukier kryształ | 6 | łyżek | |
cukier puder | 3 | łyżki | |
cukier waniliowy | 12 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kasza manna | 40 | gramów | |
masło | 20 | gramów | |
morele | 500 | gramów | |
mąka tortowa pszenna T450 | 90 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
sól | 1 | szczypta | |
twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu | 250 | gramów | |
woda | 8 | łyżek |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka tortowa pszenna T450 90 gramów • kasza manna 40 gramów • jajka kurze 1 sztuka • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • cukier waniliowy 12 gramów • sól 1 szczypta • twaróg delikatny 40 - 45% tłuszczu 250 gramów
Wszystkie składniki mieszamy na ciasto. Z ciasta urywamy małe kawałki i kształtujemy małe kuleczki.

2.
Kuleczki wkładamy do średnio osolonej wrzącej wody i gotujemy około 3 minuty od wtedy jak wypłyną na wierzch. Kuleczki odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.

3. Przygotowanie posypki
bułka tarta 8 łyżek • cukier puder 3 łyżki • masło 20 gramów
Na patelni roztapiamy masło ...

4.
... dodajemy bułkę tartą i smażymy na średnim ogniu ciągle mieszając około 3-4 minuty, dopóki nie zacznie brązowieć. Odstawiamy, dodajemy cukier puder i mieszamy.

5. Przygotowanie morelowego sosu
morele 500 gramów • woda 8 łyżek • cukier kryształ 6 łyżek
Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do garnka, dodajemy wodę i cukier. Gotujemy około 20 -25 minut, aż się rozgotują.

6.
Gotowy sos przecedzamy przez sitko.

7.
Kuleczki podajemy posypane smażoną bułką tartą i polane morelowym sosem.

Smacznego!