swiatwemnie.pl

Bananowo-orzechowy tort ze stewią

    

Tort pełen tradycyjnych smaków z nietradycyjną stewią. Dla miłośników cukru jest możliwość prostej wymiany stewii na cukier.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

1. 

żółtko jajka 6 sztuk  Stewia - proszek 10 gramów  orzechowy olej 50 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów

Żółtka mieszamy ze stewią w proszku, olejem i mlekiem. Jeśli chcemy zamiast stewii użyć cukru, dodajemy 100 g cukru pudru, również olej możemy wymienić na olej słonecznikowy.

2. 

orzechy włoskie 100 gramów

Dodajemy zmielone orzechy, ...

3. 

białko jajka 6 sztuk  sól

Z białek ze szczyptą soli ubijamy gęstą pianę.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 125 gramów  soda oczyszczona ½ łyżeczki

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną (albo proszkiem do pieczenia).

5. 

orzechowy olej 3 łyżki

Mąkę i pianę na przemian mieszamy z żółtkami. Ciasto wylewamy do formy posmarowaną olejem (średnica 26 cm).

6. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów  Stewia - proszek 5 gramów  mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów

Z mleka, stewii i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Stewię możemy zastąpić 50 g cukru pudru.

8. 

banan 300 gramów

Banany miksujemy.

9. 

Wierzchnią warstwę korpusu częściowo odkrawamy (potrzebujemy część korpusu do zagęszczenia nadzienia) i korpus przekrawamy na połowę.

10. 

Do budyniu dodajemy zmiksowane banany, odkrojony pokruszony korpus ...

11. 

masło 100 gramów

... i masło. Mieszamy gęste nadzienie.

12. 

kokosowe mleko

Na dolny korpus smarujemy kokosowe mleko (ewentualnie dżem jeśli chcemy tort z cukrem),...

13. 

banan 400 gramów

... układamy na kółeczka pokrojone banany i warstwujemy nadzienie.

14. 

Przykrywamy drugą połową korpusu, delikatnie dociskamy i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce.

15. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 16 gramów

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

16. 

Bitą śmietanę rozsmarowujemy na torcie.

17. 

orzechy włoskie

Posypujemy nasiekanymi orzechami. Zanim tort podamy odstawiamy go na co najmniej godzinę do stężenia w chłodne miejsce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się