PRZEPISY

Bananowo-orzechowy tort ze stewią

Bananowo-orzechowy tort ze stewią

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Tort pełen tradycyjnych smaków z nietradycyjną stewią. Dla miłośników cukru jest możliwość prostej wymiany stewii na cukier.

przepis,fotoprzepis,Stewia - proszek,Stewia - proszek,orzechy włoskie,orzechy włoskie,banan,banan,Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

Stewia - proszek

15

14

gramów

kcal

banan

700

665

gramów

kcal

białko jajka

6

101

sztuk

kcal

budyń waniliowy w proszku

74

263

gramów

kcal

kokosowe mleko

0

??

kcal

masło

100

734

gramów

kcal

mleko tłuste 3,5%

450

288

mililitrów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

125

445

gramów

kcal

orzechowy olej

50

450

mililitrów

kcal

orzechowy olej

3

405

łyżki

kcal

orzechy włoskie

100

674

gramów

kcal

orzechy włoskie

0

??

kcal

soda oczyszczona

½

0

łyżeczki

kcal

sól

0

??

kcal

śmietan-fix

16

56

gramów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

500

1555

mililitrów

kcal

żółtko jajka

6

342

sztuk

kcal

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 6 sztuk  Stewia - proszek 10 gramów  orzechowy olej 50 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów

Żółtka mieszamy ze stewią w proszku, olejem i mlekiem. Jeśli chcemy zamiast stewii użyć cukru, dodajemy 100 g cukru pudru, również olej możemy wymienić na olej słonecznikowy.

Żółtka mieszamy ze stewią w proszku, olejem i...

2. 

orzechy włoskie 100 gramów

Dodajemy zmielone orzechy, ...

Dodajemy zmielone orzechy, ......

3. 

białko jajka 6 sztuk  sól

Z białek ze szczyptą soli ubijamy gęstą pianę.

Z białek ze szczyptą soli ubijamy gęstą...

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 125 gramów  soda oczyszczona ½ łyżeczki

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną (albo proszkiem do pieczenia).

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną (albo...

5. 

orzechowy olej 3 łyżki

Mąkę i pianę na przemian mieszamy z żółtkami. Ciasto wylewamy do formy posmarowaną olejem (średnica 26 cm).

Mąkę i pianę na przemian mieszamy z...

6. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C....

7. 

mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów  Stewia - proszek 5 gramów  mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów

Z mleka, stewii i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Stewię możemy zastąpić 50 g cukru pudru.

Z mleka, stewii i budyniu w proszku gotujemy...

8. 

banan 300 gramów

Banany miksujemy.

Banany miksujemy....

9. 

Wierzchnią warstwę korpusu częściowo odkrawamy (potrzebujemy część korpusu do zagęszczenia nadzienia) i korpus przekrawamy na połowę.

Wierzchnią warstwę korpusu częściowo odkrawamy...

10. 

Do budyniu dodajemy zmiksowane banany, odkrojony pokruszony korpus ...

Do budyniu dodajemy zmiksowane banany, odkrojony...

11. 

masło 100 gramów

... i masło. Mieszamy gęste nadzienie.

... i masło. Mieszamy gęste nadzienie....

12. 

kokosowe mleko

Na dolny korpus smarujemy kokosowe mleko (ewentualnie dżem jeśli chcemy tort z cukrem),...

Na dolny korpus smarujemy kokosowe mleko...

13. 

banan 400 gramów

... układamy na kółeczka pokrojone banany i warstwujemy nadzienie.

... układamy na kółeczka pokrojone banany i...

14. 

Przykrywamy drugą połową korpusu, delikatnie dociskamy i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce.

Przykrywamy drugą połową korpusu, delikatnie...

15. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 16 gramów

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę....

16. 

Bitą śmietanę rozsmarowujemy na torcie.

Bitą śmietanę rozsmarowujemy na torcie....

17. 

orzechy włoskie

Posypujemy nasiekanymi orzechami. Zanim tort podamy odstawiamy go na co najmniej godzinę do stężenia w chłodne miejsce.

Posypujemy nasiekanymi orzechami. Zanim tort...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się