Bananowo-orzechowy tort ze stewią
Tort pełen tradycyjnych smaków z nietradycyjną stewią. Dla miłośników cukru jest możliwość prostej wymiany stewii na cukier.
przepis,fotoprzepis,Stewia - proszek,Stewia - proszek,orzechy włoskie,orzechy włoskie,banan,banan,Torty,Sezonowe przepisy
Torty
Składniki
Składniki
Stewia - proszek | 15 | gramów | |
banan | 700 | gramów | |
białko jajka | 6 | sztuk | |
budyń waniliowy w proszku | 74 | gramów | |
kokosowe mleko | - | ||
masło | 100 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 450 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 125 | gramów | |
orzechowy olej | 50 | mililitrów | |
orzechowy olej | 3 | łyżki | |
orzechy włoskie | 100 | gramów | |
orzechy włoskie | - | ||
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki | |
sól | - | ||
śmietan-fix | 16 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
żółtko jajka | 6 | sztuk |
Przepis
1.
żółtko jajka 6 sztuk • Stewia - proszek 10 gramów • orzechowy olej 50 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów
Żółtka mieszamy ze stewią w proszku, olejem i mlekiem. Jeśli chcemy zamiast stewii użyć cukru, dodajemy 100 g cukru pudru, również olej możemy wymienić na olej słonecznikowy.



4.
mąka luksusowa pszenna T550 125 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną (albo proszkiem do pieczenia).

5.
orzechowy olej 3 łyżki
Mąkę i pianę na przemian mieszamy z żółtkami. Ciasto wylewamy do formy posmarowaną olejem (średnica 26 cm).

6.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

7.
mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów • Stewia - proszek 5 gramów • mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 74 gramów
Z mleka, stewii i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Stewię możemy zastąpić 50 g cukru pudru.


9.
Wierzchnią warstwę korpusu częściowo odkrawamy (potrzebujemy część korpusu do zagęszczenia nadzienia) i korpus przekrawamy na połowę.

10.
Do budyniu dodajemy zmiksowane banany, odkrojony pokruszony korpus ...


12.
Na dolny korpus smarujemy kokosowe mleko (ewentualnie dżem jeśli chcemy tort z cukrem),...


14.
Przykrywamy drugą połową korpusu, delikatnie dociskamy i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce.

15.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów • śmietan-fix 16 gramów
Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

16.
Bitą śmietanę rozsmarowujemy na torcie.

17.
Posypujemy nasiekanymi orzechami. Zanim tort podamy odstawiamy go na co najmniej godzinę do stężenia w chłodne miejsce.

Smacznego!