swiatwemnie.pl

Bananowo-orzechowy tort ze stewią

     

Tort pełen tradycyjnych smaków z nietradycyjną stewią. Dla miłośników cukru jest możliwość prostej wymiany stewii na cukier.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. 

żółtko jajka 6 sztuk  Stewia - proszek 10 g  orzechowy olej 50 ml  mleko tłuste 3,5% 50 ml

Żółtka mieszamy ze stewią w proszku, olejem i mlekiem. Jeśli chcemy zamiast stewii użyć cukru, dodajemy 100 g cukru pudru, również olej możemy wymienić na olej słonecznikowy.

2. 

orzechy włoskie 100 g

Dodajemy zmielone orzechy, ...

3. 

białko jajka 6 sztuk  sól

Z białek ze szczyptą soli ubijamy gęstą pianę.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 125 g  soda oczyszczona ½ łyżeczki

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną (albo proszkiem do pieczenia).

5. 

orzechowy olej 3 łyżki

Mąkę i pianę na przemian mieszamy z żółtkami. Ciasto wylewamy do formy posmarowaną olejem (średnica 26 cm).

6. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

mleko tłuste 3,5% 300 ml  Stewia - proszek 5 g  mleko tłuste 3,5% 100 ml  budyń waniliowy w proszku 74 g

Z mleka, stewii i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Stewię możemy zastąpić 50 g cukru pudru.

8. 

banan 300 g

Banany miksujemy.

9. 

Wierzchnią warstwę korpusu częściowo odkrawamy (potrzebujemy część korpusu do zagęszczenia nadzienia) i korpus przekrawamy na połowę.

10. 

Do budyniu dodajemy zmiksowane banany, odkrojony pokruszony korpus ...

11. 

masło 100 g

... i masło. Mieszamy gęste nadzienie.

12. 

kokosowe mleko

Na dolny korpus smarujemy kokosowe mleko (ewentualnie dżem jeśli chcemy tort z cukrem),...

13. 

banan 400 g

... układamy na kółeczka pokrojone banany i warstwujemy nadzienie.

14. 

Przykrywamy drugą połową korpusu, delikatnie dociskamy i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce.

15. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 ml  śmietan-fix 16 g

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

16. 

Bitą śmietanę rozsmarowujemy na torcie.

17. 

orzechy włoskie

Posypujemy nasiekanymi orzechami. Zanim tort podamy odstawiamy go na co najmniej godzinę do stężenia w chłodne miejsce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się