swiatwemnie.pl

Knedel z bułki gotowany w porcelanowym garnuszku

    

Garnuszkowy bez drożdżowy knedel jest bardzo lekki i w prosty sposób przygotowany dodatek. Doskonale nadaje się do każdego dobrego gulaszu, albo też do polędwiczek. Jest delikatny, smaczny i puszysty oraz bez drożdży czy środków spulchniających. Gotować go możecie w byle jakim większym porcelanowym garnuszku na herbatę. Wypróbujcie, na pewno spodoba wam się.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

biała podłużna bułka 2 sztuki

Bułki kroimy na małe kostki.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 ¾ garnuszka

Do miski wsypujemy niecały garnuszek mąki.

3. 

mleko tłuste 3,5% ¾ garnuszka  żółtko jajka 2 sztuki  nać pietruszki  sól 1 łyżeczka

W mleku mieszamy żółtka jajek, nasiekaną natkę pietruszki według smaku i sól.

4. 

Mleko wlewamy do mąki i mieszamy.

5. 

Dodajemy bułki.

6. 

białko jajka 2 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

7. 

Pianę z białek dodajemy do ciasta.

8. 

smalec

Dwa większe garnuszki grubo natłuszczamy smalcem, albo masłem.

9. 

Garnuszki wkładamy do garnka i wlewamy wodę do wysokości uszek. Wodę doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy do minimum i pod pokrywką gotujemy 30 minut.

10. 

Za pomocą wykałaczki wbitej do knedla sprawdzamy czy knedel jest ugotowany. W środku nie jest miękki, a po wyciągnięciu wykałaczki ciasto jest gęste.

11. 

Garnuszki wyciągamy z wody.

12. 

Obracamy...

13. 

...i knedel wyciągamy. Jeśli garnuszki były dobrze natłuszczone łatwo knedle wyciągniemy. Według potrzeby pomagamy sobie nożykiem.

14. 

Ciepły knedel kroimy ostrym nożem (najlepiej z ząbkami). Z jednego (wymienionej wielkości) garnuszka uzyskamy 2 porcje knedli. Jeśli użyjemy mniejsze garnuszki, ciasta nam wystarczy na trzy garnuszki.

15. 

Ciepły knedel od razu podajemy. Ogrzać je możemy w klasyczny sposób, na parnej podkładce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się