Knedel z bułki gotowany w porcelanowym garnuszku
![Knedel z bułki gotowany w porcelanowym garnuszku](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001999/img_pl_4x3/knedel-z-bulki-gotowany-w-porcelanowym-garnuszku_00180.jpg)
Garnuszkowy bez drożdżowy knedel jest bardzo lekki i w prosty sposób przygotowany dodatek. Doskonale nadaje się do każdego dobrego gulaszu, albo też do polędwiczek. Jest delikatny, smaczny i puszysty oraz bez drożdży czy środków spulchniających. Gotować go możecie w byle jakim większym porcelanowym garnuszku na herbatę. Wypróbujcie, na pewno spodoba wam się.
przepis,fotoprzepis,biała podłużna bułka,Kluski na parze
Kluski na parze
Kategorie
Kluski na parze
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 2 | sztuki | |
białko jajka | 2 | sztuki | |
mleko tłuste 3,5% | ¾ | garnuszka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | ¾ | garnuszka | |
nać pietruszki | - | ||
smalec | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001999/small/IMG_7438.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001999/small/IMG_7439.jpg)
3.
mleko tłuste 3,5% ¾ garnuszka • żółtko jajka 2 sztuki • nać pietruszki • sól 1 łyżeczka
W mleku mieszamy żółtka jajek, nasiekaną natkę pietruszki według smaku i sól.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001999/small/IMG_7436.jpg)
4.
Mleko wlewamy do mąki i mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001999/small/IMG_7441.jpg)
5.
Dodajemy bułki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001999/small/IMG_7446.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001999/small/IMG_7444.jpg)
7.
Pianę z białek dodajemy do ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001999/small/IMG_7447.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001999/small/IMG_7449.jpg)
9.
Garnuszki wkładamy do garnka i wlewamy wodę do wysokości uszek. Wodę doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy do minimum i pod pokrywką gotujemy 30 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001999/small/IMG_7454.jpg)
10.
Za pomocą wykałaczki wbitej do knedla sprawdzamy czy knedel jest ugotowany. W środku nie jest miękki, a po wyciągnięciu wykałaczki ciasto jest gęste.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001999/small/IMG_7457.jpg)
11.
Garnuszki wyciągamy z wody.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001999/small/IMG_7459.jpg)
12.
Obracamy...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001999/small/IMG_7460.jpg)
13.
...i knedel wyciągamy. Jeśli garnuszki były dobrze natłuszczone łatwo knedle wyciągniemy. Według potrzeby pomagamy sobie nożykiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001999/small/IMG_7462.jpg)
14.
Ciepły knedel kroimy ostrym nożem (najlepiej z ząbkami). Z jednego (wymienionej wielkości) garnuszka uzyskamy 2 porcje knedli. Jeśli użyjemy mniejsze garnuszki, ciasta nam wystarczy na trzy garnuszki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001999/small/IMG_7465.jpg)
15.
Ciepły knedel od razu podajemy. Ogrzać je możemy w klasyczny sposób, na parnej podkładce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001999/small/IMG_7476.jpg)
Smacznego!