Knedel z bułki gotowany w porcelanowym garnuszku

Garnuszkowy bez drożdżowy knedel jest bardzo lekki i w prosty sposób przygotowany dodatek. Doskonale nadaje się do każdego dobrego gulaszu, albo też do polędwiczek. Jest delikatny, smaczny i puszysty oraz bez drożdży czy środków spulchniających. Gotować go możecie w byle jakim większym porcelanowym garnuszku na herbatę. Wypróbujcie, na pewno spodoba wam się.
przepis,fotoprzepis,biała podłużna bułka,Kluski na parze
Kluski na parze
Kategorie
Kluski na parze ›Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 2 ?? | sztuki kcal | |
białko jajka | 2 34 | sztuki kcal | |
mleko tłuste 3,5% | ¾ 114 | garnuszka kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | ¾ 334 | garnuszka kcal | |
nać pietruszki | 0 ?? | kcal | |
smalec | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis


3.
mleko tłuste 3,5% ¾ garnuszka • żółtko jajka 2 sztuki • nać pietruszki • sól 1 łyżeczka
W mleku mieszamy żółtka jajek, nasiekaną natkę pietruszki według smaku i sól.

4.
Mleko wlewamy do mąki i mieszamy.

5.
Dodajemy bułki.


7.
Pianę z białek dodajemy do ciasta.


9.
Garnuszki wkładamy do garnka i wlewamy wodę do wysokości uszek. Wodę doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy do minimum i pod pokrywką gotujemy 30 minut.

10.
Za pomocą wykałaczki wbitej do knedla sprawdzamy czy knedel jest ugotowany. W środku nie jest miękki, a po wyciągnięciu wykałaczki ciasto jest gęste.

11.
Garnuszki wyciągamy z wody.

12.
Obracamy...

13.
...i knedel wyciągamy. Jeśli garnuszki były dobrze natłuszczone łatwo knedle wyciągniemy. Według potrzeby pomagamy sobie nożykiem.

14.
Ciepły knedel kroimy ostrym nożem (najlepiej z ząbkami). Z jednego (wymienionej wielkości) garnuszka uzyskamy 2 porcje knedli. Jeśli użyjemy mniejsze garnuszki, ciasta nam wystarczy na trzy garnuszki.

15.
Ciepły knedel od razu podajemy. Ogrzać je możemy w klasyczny sposób, na parnej podkładce.

Smacznego!