Czerwona kapusta z pomarańczą

Duszona czerwona kapusta ze świeżym pomarańczowym sokiem ma delikatny, cytrusowy smak.
przepis,fotoprzepis,czerwona kapusta,sok pomarańczowy,Dodatki warzywne,,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Dodatki warzywne
Kategorie
Dodatki warzywne › Bezglutenowe › Bezlaktozowe › Sezon - Kapusta głowiasta (biała, czerwona) ›Składniki
Składniki
cebula | 200 88 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 50 201 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 0 ?? | kcal | |
czerwona kapusta | 1200 324 | gramów kcal | |
kminek | 1 17 | łyżeczka kcal | |
liść laurowy | 2 ?? | sztuki kcal | |
ocet | 0 ?? | kcal | |
oliwa | 30 264 | mililitrów kcal | |
sok pomarańczowy | 300 135 | mililitrów kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
ziemniaki | 100 92 | gramów kcal |
Przepis
1.
czerwona kapusta 1200 gramów • cebula 200 gramów • oliwa 30 mililitrów • cukier kryształ 50 gramów • liść laurowy 2 sztuki
Główkę kapusty płuczemy pod wodą, osuszamy, przekrawamy na połowę i kroimy. Kroimy ją w przeciwnym kierunku liści, przy czym ją obracamy, abyśmy jej nie mieli nakrojoną na długie paski, głąba nie kroimy. Cebulę obieramy, kroimy na drobno i szklimy ją na gorącym oleju w głębokim garnku. Dosypujemy cukier a gdy się rozpuści dodajemy liść laurowy. Cukier delikatnie karmelizujemy...

2.
sól 2 łyżeczki • kminek 1 łyżeczka
...dosypujemy pokrojoną kapustę, solimy i dodajemy kminek. Mieszamy i pod pokrywką często mieszając dusimy 10 minut.


4.
ziemniaki 100 gramów • ocet • sól • cukier kryształ
Na koniec kapustę zagęszczamy, obranym na drobno startym ziemniakiem i dodajemy według smaku ocet (dodanie octu zależy od kwasowości pomarańczowego soku). Możemy według potrzeby dosolić i dosłodzić.

Smacznego!