swiatwemnie.pl

Czerwona kapusta z pomarańczą

     

Duszona czerwona kapusta ze świeżym pomarańczowym sokiem ma delikatny, cytrusowy smak.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

Cebula200gramów
Cukier kryształ50gramów
Cukier kryształ
Czerwona kapusta1200gramów
Kminek1łyżeczka
Liść laurowy2sztuki
Ocet
Oliwa30mililitrów
Sok pomarańczowy300mililitrów
Sól2łyżeczki
Sól
Ziemniaki100gramów

1. 

czerwona kapusta 1200 g  cebula 200 g  oliwa 30 ml  cukier kryształ 50 g  liść laurowy 2 sztuki

Główkę kapusty płuczemy pod wodą, osuszamy, przekrawamy na połowę i kroimy. Kroimy ją w przeciwnym kierunku liści, przy czym ją obracamy, abyśmy jej nie mieli nakrojoną na długie paski, głąba nie kroimy. Cebulę obieramy, kroimy na drobno i szklimy ją na gorącym oleju w głębokim garnku. Dosypujemy cukier a gdy się rozpuści dodajemy liść laurowy. Cukier delikatnie karmelizujemy...

2. 

sól 2 łyżeczki  kminek 1 łyżeczka

...dosypujemy pokrojoną kapustę, solimy i dodajemy kminek. Mieszamy i pod pokrywką często mieszając dusimy 10 minut.

3. 

sok pomarańczowy 300 ml

Dolewamy pomarańczowy sok i dalej dusimy aż kapusta zmięknie.

4. 

ziemniaki 100 g  ocet  sól  cukier kryształ

Na koniec kapustę zagęszczamy, obranym na drobno startym ziemniakiem i dodajemy według smaku ocet (dodanie octu zależy od kwasowości pomarańczowego soku). Możemy według potrzeby dosolić i dosłodzić.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się