Czerwona kapusta z pomarańczą
Duszona czerwona kapusta ze świeżym pomarańczowym sokiem ma delikatny, cytrusowy smak.
przepis,fotoprzepis,czerwona kapusta,sok pomarańczowy,Dodatki warzywne,,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Dodatki warzywne
Kategorie
Dodatki warzywne › Bezglutenowe › Bezlaktozowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Kapusta głowiasta (biała, czerwona) ›
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier kryształ | - | ||
czerwona kapusta | 1200 | gramów | |
kminek | 1 | łyżeczka | |
liść laurowy | 2 | sztuki | |
ocet | - | ||
oliwa | 30 | mililitrów | |
sok pomarańczowy | 300 | mililitrów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
sól | - | ||
ziemniaki | 100 | gramów |
Przepis
1.
czerwona kapusta 1200 gramów • cebula 200 gramów • oliwa 30 mililitrów • cukier kryształ 50 gramów • liść laurowy 2 sztuki
Główkę kapusty płuczemy pod wodą, osuszamy, przekrawamy na połowę i kroimy. Kroimy ją w przeciwnym kierunku liści, przy czym ją obracamy, abyśmy jej nie mieli nakrojoną na długie paski, głąba nie kroimy. Cebulę obieramy, kroimy na drobno i szklimy ją na gorącym oleju w głębokim garnku. Dosypujemy cukier a gdy się rozpuści dodajemy liść laurowy. Cukier delikatnie karmelizujemy...
2.
sól 2 łyżeczki • kminek 1 łyżeczka
...dosypujemy pokrojoną kapustę, solimy i dodajemy kminek. Mieszamy i pod pokrywką często mieszając dusimy 10 minut.
4.
ziemniaki 100 gramów • ocet • sól • cukier kryształ
Na koniec kapustę zagęszczamy, obranym na drobno startym ziemniakiem i dodajemy według smaku ocet (dodanie octu zależy od kwasowości pomarańczowego soku). Możemy według potrzeby dosolić i dosłodzić.
Smacznego!