swiatwemnie.pl

Wiśniowo-pomarańczowy poncz

     

Wspaniały poncz nie tylko na Boże Narodzenie lub Sylwestra. Przygotujcie sobie go byle kiedy podczas zimowych miesięcy, na pewno was rozgrzeje.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

Anyż gwiazdkowy mielony3gramy
Cukier trzcinowy150gramów
Czerwone wino750mililitrów
Herbata owocowa2sztuki
Laski cynamonu2sztuki
Likier wiśniowy griotte100mililitrów
Pomarańcz1sztuka
Przyprawa goździki całe10sztuk
Rum100mililitrów
Sok pomarańczowy200mililitrów
Wiśniowy kompot400gramów
Woda500mililitrów

1. 

cukier trzcinowy 150 g

Cukier karmelizujemy na małym ogniu.

2. 

woda 500 ml

Wlewamy gorącą wodę,...

3. 

herbata owocowa 2 sztuki

...dodajemy woreczki herbaty i odstawiamy z ognia. Zostawiamy na około 8 minut do zaparzenia. Woreczki wyciągamy...

4. 

laski cynamonu 2 sztuki  anyż gwiazdkowy mielony 3 g  przyprawa goździki całe 10 sztuk  czerwone wino 750 ml

...dodajemy cały cynamon, gwiazdeczki anyżu i goździki. Wlewamy wino i doprowadzamy prawie do wrzenia (nie może się zagotować).

5. 

sok pomarańczowy 200 ml

Odstawiamy z ognia i wlewamy pomarańczowy sok,...

6. 

rum 100 ml

...rum,...

7. 

likier wiśniowy Griotte 100 ml

...i wiśniowy likier.

8. 

wiśniowy kompot 400 g

Wiśniowy kompot odcedzamy, wiśnie wyciągamy i kroimy na połowę.

9. 

pomarańcz 1 sztuka

Wiśnie dodajemy w dostatecznej ilości do ponczu razem z kółeczkami umytej, pokrojonej pomarańczy.

10. 

Wlewamy do szklanek (250-300 ml) i ozdabiamy cynamonem i plasterkami pomarańczy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się