PRZEPISY

Wiśniowo-pomarańczowy poncz

Wiśniowo-pomarańczowy poncz

Wspaniały poncz nie tylko na Boże Narodzenie lub Sylwestra. Przygotujcie sobie go byle kiedy podczas zimowych miesięcy, na pewno was rozgrzeje.

przepis,fotoprzepis,sok pomarańczowy,czerwone wino,likier wiśniowy Griotte,wiśniowy kompot,pomarańcz,Syropy i herbaty,Boże Narodzenie,Sylwester,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Syropy i herbaty

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

anyż gwiazdkowy mielony3gramy
cukier trzcinowy150gramów
czerwone wino750mililitrów
herbata owocowa2sztuki
laski cynamonu2sztuki
likier wiśniowy Griotte100mililitrów
pomarańcz1sztuka
przyprawa goździki całe10sztuk
rum100mililitrów
sok pomarańczowy200mililitrów
wiśniowy kompot400gramów
woda500mililitrów

 

Przepis

1. 

cukier trzcinowy 150 gramów

Cukier karmelizujemy na małym ogniu.

2. 

woda 500 mililitrów

Wlewamy gorącą wodę,...

3. 

herbata owocowa 2 sztuki

...dodajemy woreczki herbaty i odstawiamy z ognia. Zostawiamy na około 8 minut do zaparzenia. Woreczki wyciągamy...

4. 

laski cynamonu 2 sztuki  anyż gwiazdkowy mielony 3 gramy  przyprawa goździki całe 10 sztuk  czerwone wino 750 mililitrów

...dodajemy cały cynamon, gwiazdeczki anyżu i goździki. Wlewamy wino i doprowadzamy prawie do wrzenia (nie może się zagotować).

5. 

sok pomarańczowy 200 mililitrów

Odstawiamy z ognia i wlewamy pomarańczowy sok,...

6. 

rum 100 mililitrów

...rum,...

7. 

likier wiśniowy Griotte 100 mililitrów

...i wiśniowy likier.

8. 

wiśniowy kompot 400 gramów

Wiśniowy kompot odcedzamy, wiśnie wyciągamy i kroimy na połowę.

9. 

pomarańcz 1 sztuka

Wiśnie dodajemy w dostatecznej ilości do ponczu razem z kółeczkami umytej, pokrojonej pomarańczy.

10. 

Wlewamy do szklanek (250-300 ml) i ozdabiamy cynamonem i plasterkami pomarańczy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się