Jabłkowe kawałki z drożdżowego ciasta
Przepis na prosty jabłkowy kołacz z drożdżowego ciasta z płatkami migdałów.
przepis,fotoprzepis,jabłka,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 80 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier puder | 80 | gramów | |
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
jabłka | 600 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 80 | gramów | |
migdały płatki | 60 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
sól | - | ||
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • cukier kryształ 1 łyżeczka • świeże drożdże 20 gramów
W ciepłym mleku z odrobiną cukru z drożdży wyrabiamy rozczyn.
2.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • cukier puder 80 gramów • jajka kurze 1 sztuka • masło 80 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • sól
Z mąki, cukru, rozczynu, jajka, roztopionego masła, cynamonu i szczypty soli wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.
jabłka 600 gramów • cukier kryształ 80 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka
Jabłka obieramy, wykrawamy rdzeń i kroimy na kostki. Zasypujemy je w misce cukrem i cynamonem. Mieszamy.
4.
migdały płatki 60 gramów
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto warstwujemy przygotowane jabłka, posypujemy płatkami migdałów i ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez około 35 - 40 minut.
Smacznego!