swiatwemnie.pl

Jabłkowe kawałki z drożdżowego ciasta

    

Przepis na prosty jabłkowy kołacz z drożdżowego ciasta z płatkami migdałów.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

cukier kryształ80gramów
cukier kryształ1łyżeczka
cukier puder80gramów
cynamon mielony2łyżeczki
jabłka600gramów
jajka kurze1sztuka
masło80gramów
migdały płatki60gramów
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
sól-
świeże drożdże20gramów

1. 

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżeczka  świeże drożdże 20 gramów

W ciepłym mleku z odrobiną cukru z drożdży wyrabiamy rozczyn.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  cukier puder 80 gramów  jajka kurze 1 sztuka  masło 80 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka  sól

Z mąki, cukru, rozczynu, jajka, roztopionego masła, cynamonu i szczypty soli wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. 

jabłka 600 gramów  cukier kryształ 80 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka

Jabłka obieramy, wykrawamy rdzeń i kroimy na kostki. Zasypujemy je w misce cukrem i cynamonem. Mieszamy.

4. 

migdały płatki 60 gramów

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto warstwujemy przygotowane jabłka, posypujemy płatkami migdałów i ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez około 35 - 40 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się