PRZEPISY

Jabłkowe kawałki z drożdżowego ciasta

Jabłkowe kawałki z drożdżowego ciasta

Przepis na prosty jabłkowy kołacz z drożdżowego ciasta z płatkami migdałów.

przepis,fotoprzepis,jabłka,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ80gramów
cukier kryształ1łyżeczka
cukier puder80gramów
cynamon mielony2łyżeczki
jabłka600gramów
jajka kurze1sztuka
masło80gramów
migdały płatki60gramów
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
sól-
świeże drożdże20gramów

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżeczka  świeże drożdże 20 gramów

W ciepłym mleku z odrobiną cukru z drożdży wyrabiamy rozczyn.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  cukier puder 80 gramów  jajka kurze 1 sztuka  masło 80 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka  sól

Z mąki, cukru, rozczynu, jajka, roztopionego masła, cynamonu i szczypty soli wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. 

jabłka 600 gramów  cukier kryształ 80 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka

Jabłka obieramy, wykrawamy rdzeń i kroimy na kostki. Zasypujemy je w misce cukrem i cynamonem. Mieszamy.

4. 

migdały płatki 60 gramów

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto warstwujemy przygotowane jabłka, posypujemy płatkami migdałów i ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez około 35 - 40 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie