swiatwemnie.pl

Tofu truskawkowe ciasto

    

Delikatny truskawkowy smak, czekoladowa bita śmietana i tofu, którego smaku w cieście nie znacie.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

ciasto francuskie 275 gramów

Ciasto francuskie wyciągamy i rozkładamy na blachę (na papierze w które było zapakowane) tak, aby dało się podwyższyć brzegi. Jeśli ciasto kładziemy na większą blachę, stronę nie pokrytą ciastem zabezpieczamy kawałkiem foli aluminiowej aby ciasto utrzymało swój kształt.

2. 

ser biały tofu 360 gramów  mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  jajka kurze 3 sztuki  truskawkowy budyń w proszku 37 gramów

Do miski wkładamy rozdrobnione tofu, dolewamy mleko, dodajemy jajka, cukier i budyń w proszku. Blenderem dokładnie miksujemy i wylewamy na ciasto.

3. 

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i 40 minut pieczemy. Wyciągamy i ostudzamy.

4. Galaretka truskawkowa

kompot truskawkowy 410 gramów  galaretka tortowa czerwona 15 gramów  woda 25 mililitrów

Truskawkowy kompot odcedzamy. W wodzie (25ml) i syropie z kompotu (225ml) mieszamy i podgrzewamy galaretkę według instrukcji. Galaretka musi być gęsta dlatego użyjemy więcej galaretki tortowej niż zaleca producent na opakowaniu.

Galaretka truskawkowa

5. 

Truskawki z kompotu (około 150g) rozgniatamy i dodajemy do galaretki.

6. 

Galaretkę wylewamy na ciasto i odstawiamy do stężenia.

7. Czekoladowa bita śmietana

czekolada do gotowania  śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  śmietan-fix 10 gramów

Czekoladę roztapiamy. Śmietanę do ubicia ubijamy ze śmietan-fix i cukrem. Dodajemy do niej 2 łyżeczki roztopionej czekolady.

Czekoladowa bita śmietana

8. 

czekolada

Bitą śmietanę rozsmarowujemy na stężoną galaretkę i ozdabiamy czekoladą.

9. 

Kroimy na kawałki i możemy podawać.

10. 

Jeśli chcemy mieć wszystkie kawałki estetyczne, odkrawamy najpierw brzegi a potem ciasto kroimy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się