Tofu truskawkowe ciasto
![Tofu truskawkowe ciasto](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001197/img_pl_4x3/tofu-truskawkowe-ciasto_00180.jpg)
Delikatny truskawkowy smak, czekoladowa bita śmietana i tofu, którego smaku w cieście nie znacie.
przepis,fotoprzepis,ser biały tofu,kompot truskawkowy,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
truskawkowy budyń w proszku | 37 | gramów | |
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
czekolada | - | ||
czekolada do gotowania | - | ||
galaretka tortowa czerwona | 15 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kompot truskawkowy | 410 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
ser biały tofu | 360 | gramów | |
woda | 25 | mililitrów | |
śmietan-fix | 10 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów |
Przepis
1.
ciasto francuskie 275 gramów
Ciasto francuskie wyciągamy i rozkładamy na blachę (na papierze w które było zapakowane) tak, aby dało się podwyższyć brzegi. Jeśli ciasto kładziemy na większą blachę, stronę nie pokrytą ciastem zabezpieczamy kawałkiem foli aluminiowej aby ciasto utrzymało swój kształt.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001197/small/IMG_2715.jpg)
2.
ser biały tofu 360 gramów • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • truskawkowy budyń w proszku 37 gramów
Do miski wkładamy rozdrobnione tofu, dolewamy mleko, dodajemy jajka, cukier i budyń w proszku. Blenderem dokładnie miksujemy i wylewamy na ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001197/small/IMG_2723.jpg)
3.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i 40 minut pieczemy. Wyciągamy i ostudzamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001197/small/IMG_2729.jpg)
4. Galaretka truskawkowa
kompot truskawkowy 410 gramów • galaretka tortowa czerwona 15 gramów • woda 25 mililitrów
Truskawkowy kompot odcedzamy. W wodzie (25ml) i syropie z kompotu (225ml) mieszamy i podgrzewamy galaretkę według instrukcji. Galaretka musi być gęsta dlatego użyjemy więcej galaretki tortowej niż zaleca producent na opakowaniu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001197/small/IMG_2734.jpg)
5.
Truskawki z kompotu (około 150g) rozgniatamy i dodajemy do galaretki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001197/small/IMG_2739.jpg)
6.
Galaretkę wylewamy na ciasto i odstawiamy do stężenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001197/small/IMG_2742.jpg)
7. Czekoladowa bita śmietana
czekolada do gotowania • śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • śmietan-fix 10 gramów
Czekoladę roztapiamy. Śmietanę do ubicia ubijamy ze śmietan-fix i cukrem. Dodajemy do niej 2 łyżeczki roztopionej czekolady.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001197/small/IMG_2747.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001197/small/IMG_2751.jpg)
9.
Kroimy na kawałki i możemy podawać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001197/small/IMG_2752.jpg)
10.
Jeśli chcemy mieć wszystkie kawałki estetyczne, odkrawamy najpierw brzegi a potem ciasto kroimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001197/small/IMG_2782.jpg)
Smacznego!