Tofu truskawkowe ciasto

Delikatny truskawkowy smak, czekoladowa bita śmietana i tofu, którego smaku w cieście nie znacie.
przepis,fotoprzepis,ser biały tofu,kompot truskawkowy,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
truskawkowy budyń w proszku | 37 134 | gramów kcal | |
ciasto francuskie | 275 1100 | gramów kcal | |
czekolada | 0 ?? | kcal | |
czekolada do gotowania | 0 ?? | kcal | |
galaretka tortowa czerwona | 15 53 | gramów kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
kompot truskawkowy | 410 304 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 144 | mililitrów kcal | |
ser biały tofu | 360 303 | gramów kcal | |
woda | 25 0 | mililitrów kcal | |
śmietan-fix | 10 35 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
ciasto francuskie 275 gramów
Ciasto francuskie wyciągamy i rozkładamy na blachę (na papierze w które było zapakowane) tak, aby dało się podwyższyć brzegi. Jeśli ciasto kładziemy na większą blachę, stronę nie pokrytą ciastem zabezpieczamy kawałkiem foli aluminiowej aby ciasto utrzymało swój kształt.

2.
ser biały tofu 360 gramów • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • truskawkowy budyń w proszku 37 gramów
Do miski wkładamy rozdrobnione tofu, dolewamy mleko, dodajemy jajka, cukier i budyń w proszku. Blenderem dokładnie miksujemy i wylewamy na ciasto.

3.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i 40 minut pieczemy. Wyciągamy i ostudzamy.

4. Galaretka truskawkowa
kompot truskawkowy 410 gramów • galaretka tortowa czerwona 15 gramów • woda 25 mililitrów
Truskawkowy kompot odcedzamy. W wodzie (25ml) i syropie z kompotu (225ml) mieszamy i podgrzewamy galaretkę według instrukcji. Galaretka musi być gęsta dlatego użyjemy więcej galaretki tortowej niż zaleca producent na opakowaniu.

5.
Truskawki z kompotu (około 150g) rozgniatamy i dodajemy do galaretki.

6.
Galaretkę wylewamy na ciasto i odstawiamy do stężenia.

7. Czekoladowa bita śmietana
czekolada do gotowania • śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • śmietan-fix 10 gramów
Czekoladę roztapiamy. Śmietanę do ubicia ubijamy ze śmietan-fix i cukrem. Dodajemy do niej 2 łyżeczki roztopionej czekolady.


9.
Kroimy na kawałki i możemy podawać.

10.
Jeśli chcemy mieć wszystkie kawałki estetyczne, odkrawamy najpierw brzegi a potem ciasto kroimy.

Smacznego!