Duszona czerwona kapusta z jabłkami
![Duszona czerwona kapusta z jabłkami](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001750/img_pl_4x3/duszona-czerwona-kapusta-z-jablkami_00180.jpg)
Łagodna, słodko-kwaśna duszona kapusta z jabłkami, borówkami i cynamonem. Ciekawy w smaku dodatek do pieczonej kaczki.
przepis,fotoprzepis,czerwona kapusta,jabłka,suszone borówki brusznice,Dodatki warzywne,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Dodatki warzywne
Kategorie
Dodatki warzywne Bezlaktozowe Bezglutenowe Sezonowe przepisy Sezon - Jabłka (zima) Sezon - Jabłka (jesień) Sezon - Kapusta głowiasta (biała, czerwona)
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
cukier trzcinowy | 3 | łyżki | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czerwona kapusta | 1500 | gramów | |
jabłka | 500 | gramów | |
kminek mielony | 1 | łyżeczka | |
ocet balsamiczny | 3 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 4 | łyżki | |
sok z cytryny | - | ||
suszone borówki brusznice | 100 | gramów | |
sól | 2.5 | łyżeczki | |
woda | 250 | mililitrów |
Przepis
1. Krojenie kapusty
czerwona kapusta 1500 gramów
Z wierzchu kapusty usuwamy uszkodzone liście, a potem całą główkę opłukujemy pod bieżącą wodą. Kapustę osuszamy i kroimy na ćwiartki. Kroimy na cienkie paski, wszystko oprócz głąba. Podczas krojenia kapustę obracamy tak abyśmy głąba dookoła okroili.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001750/small/IMG_5857.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001750/small/IMG_5850.jpg)
3.
...a następnie kroimy na cienkie plasterki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001750/small/IMG_5855.jpg)
4.
cebula 200 gramów • olej słonecznikowy 4 łyżki • cukier trzcinowy 3 łyżki
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju. Dodajemy cukier i karmelizujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001750/small/IMG_5863.jpg)
5.
sól 2.5 łyżeczki • kminek mielony 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • woda 150 mililitrów
Dodajemy kapustę, sól, kminek oraz pieprz. Dolewamy wodę, mieszamy, przykrywamy i przez 10-15 minut dusimy (prawie do miękkości).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001750/small/IMG_5867.jpg)
6.
woda 100 mililitrów • cynamon mielony ½ łyżeczki • suszone borówki brusznice 100 gramów
Dodajemy jabłka, według potrzeby dolewamy wodę, posypujemy cynamonem i dosypujemy umyte suszone borówki. Mieszamy a następnie wszystko razem przez około 10 minut dusimy, aby jabłka zmiękły.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001750/small/IMG_5871.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001750/small/IMG_5876.jpg)
Smacznego!