swiatwemnie.pl

Duszona czerwona kapusta z jabłkami

     

Łagodna, słodko-kwaśna duszona kapusta z jabłkami, borówkami i cynamonem. Ciekawy w smaku dodatek do pieczonej kaczki.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

stredná

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula200gramów
Cukier trzcinowy3łyżki
Cynamon mielony½łyżeczki
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czerwona kapusta1500gramów
Jabłka500gramów
Kminek mielony1łyżeczka
Ocet balsamiczny3łyżki
Olej słonecznikowy4łyżki
Sok z cytryny
Suszone borówki brusznice100gramów
Sól2.5łyżeczki
Woda250mililitrów

1. Krojenie kapusty

czerwona kapusta 1500 g

Z wierzchu kapusty usuwamy uszkodzone liście, a potem całą główkę opłukujemy pod bieżącą wodą. Kapustę osuszamy i kroimy na ćwiartki. Kroimy na cienkie paski, wszystko oprócz głąba. Podczas krojenia kapustę obracamy tak abyśmy głąba dookoła okroili.

Krojenie kapusty

2. 

jabłka 500 g

Jabłka myjemy, obieramy...

3. 

...a następnie kroimy na cienkie plasterki.

4. 

cebula 200 g  olej słonecznikowy 4 łyżki  cukier trzcinowy 3 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju. Dodajemy cukier i karmelizujemy.

5. 

sól 2.5 łyżeczki  kminek mielony 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  woda 150 ml

Dodajemy kapustę, sól, kminek oraz pieprz. Dolewamy wodę, mieszamy, przykrywamy i przez 10-15 minut dusimy (prawie do miękkości).

6. 

woda 100 ml  cynamon mielony ½ łyżeczki  suszone borówki brusznice 100 g

Dodajemy jabłka, według potrzeby dolewamy wodę, posypujemy cynamonem i dosypujemy umyte suszone borówki. Mieszamy a następnie wszystko razem przez około 10 minut dusimy, aby jabłka zmiękły.

7. 

ocet balsamiczny 3 łyżki  sok z cytryny

Doprawiamy octem oraz sokiem z cytryny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się