swiatwemnie.pl

Duszona czerwona kapusta z jabłkami

    

Łagodna, słodko-kwaśna duszona kapusta z jabłkami, borówkami i cynamonem. Ciekawy w smaku dodatek do pieczonej kaczki.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

cebula200gramów
cukier trzcinowy3łyżki
cynamon mielony½łyżeczki
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czerwona kapusta1500gramów
jabłka500gramów
kminek mielony1łyżeczka
ocet balsamiczny3łyżki
olej słonecznikowy4łyżki
sok z cytryny-
suszone borówki brusznice100gramów
sól2.5łyżeczki
woda250mililitrów

1. Krojenie kapusty

czerwona kapusta 1500 gramów

Z wierzchu kapusty usuwamy uszkodzone liście, a potem całą główkę opłukujemy pod bieżącą wodą. Kapustę osuszamy i kroimy na ćwiartki. Kroimy na cienkie paski, wszystko oprócz głąba. Podczas krojenia kapustę obracamy tak abyśmy głąba dookoła okroili.

Krojenie kapusty

2. 

jabłka 500 gramów

Jabłka myjemy, obieramy...

3. 

...a następnie kroimy na cienkie plasterki.

4. 

cebula 200 gramów  olej słonecznikowy 4 łyżki  cukier trzcinowy 3 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju. Dodajemy cukier i karmelizujemy.

5. 

sól 2.5 łyżeczki  kminek mielony 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  woda 150 mililitrów

Dodajemy kapustę, sól, kminek oraz pieprz. Dolewamy wodę, mieszamy, przykrywamy i przez 10-15 minut dusimy (prawie do miękkości).

6. 

woda 100 mililitrów  cynamon mielony ½ łyżeczki  suszone borówki brusznice 100 gramów

Dodajemy jabłka, według potrzeby dolewamy wodę, posypujemy cynamonem i dosypujemy umyte suszone borówki. Mieszamy a następnie wszystko razem przez około 10 minut dusimy, aby jabłka zmiękły.

7. 

ocet balsamiczny 3 łyżki  sok z cytryny

Doprawiamy octem oraz sokiem z cytryny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się