swiatwemnie.pl

Gryczana babka z kokosem

     

Ta to bezglutenowa babka jest bardzo smaczna, ale jednak dzięki mące gryczanej troszkę sucha. Dlatego podajemy ją z filiżanką dobrej ziołowej herbaty, lub filiżanką dobrej kawy.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

vysoká

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

wiórki kokosowe 100 g  kakao proszek 1 łyżeczka

Kokos, krótko, na sucho smażymy na patelni i dodajemy do niego kakao.

2. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

masło 120 g  cukier trzcinowy 100 g  żółtko jajka 4 sztuki

Masło mieszamy z cukrem i dodajemy do niego żółtka.

4. 

skrobia kukurydziana 25 g

Dodajemy skrobię, ...

5. 

mąka gryczana 100 g  soda oczyszczona ¼ łyżeczki

... mąkę z sodą oczyszczoną (albo proszkiem do pieczenia) ...

6. 

woda 50 ml

... i troszkę wody. Ubijamy.

7. 

Dodajemy pianę z białek, ...

8. 

... przygotowany kokos ...

9. 

masło  wiórki kokosowe

... i ciasto wylewamy do formy na babkę (średnica 20 cm) wysmarowanej masłem i posypanej kokosem.

10. 

Pieczemy 40 minut w 180°C. Po upłynięciu pierwszych 20 minut babkę przykrywamy folią aluminiową i dalej pieczemy.

11. 

cukier trzcinowy 30 g  śmietana do ubijania (30-33%) 3 łyżki

Cukier karmelizujemy i dodajemy do niego śmietanę.

12. 

Karmelem polewamy babkę ...

13. 

wiórki kokosowe

... i posypujemy kokosem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się