PRZEPISY

Gryczana babka z kokosem

Gryczana babka z kokosem

Ta to bezglutenowa babka jest bardzo smaczna, ale jednak dzięki mące gryczanej troszkę sucha. Dlatego podajemy ją z filiżanką dobrej ziołowej herbaty, lub filiżanką dobrej kawy.

przepis,fotoprzepis,wiórki kokosowe,wiórki kokosowe,wiórki kokosowe,mąka gryczana,Babki,Bezglutenowe

Babki

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Babki  Bezglutenowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier trzcinowy130gramów
kakao proszek1łyżeczka
masło120gramów
masło-
mąka gryczana100gramów
skrobia kukurydziana25gramów
soda oczyszczona¼łyżeczki
wiórki kokosowe100gramów
wiórki kokosowe0
woda50mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)3łyżki
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

wiórki kokosowe 100 gramów  kakao proszek 1 łyżeczka

Kokos, krótko, na sucho smażymy na patelni i dodajemy do niego kakao.

2. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

masło 120 gramów  cukier trzcinowy 100 gramów  żółtko jajka 4 sztuki

Masło mieszamy z cukrem i dodajemy do niego żółtka.

4. 

skrobia kukurydziana 25 gramów

Dodajemy skrobię, ...

5. 

mąka gryczana 100 gramów  soda oczyszczona ¼ łyżeczki

... mąkę z sodą oczyszczoną (albo proszkiem do pieczenia) ...

6. 

woda 50 mililitrów

... i troszkę wody. Ubijamy.

7. 

Dodajemy pianę z białek, ...

8. 

... przygotowany kokos ...

9. 

masło  wiórki kokosowe

... i ciasto wylewamy do formy na babkę (średnica 20 cm) wysmarowanej masłem i posypanej kokosem.

10. 

Pieczemy 40 minut w 180°C. Po upłynięciu pierwszych 20 minut babkę przykrywamy folią aluminiową i dalej pieczemy.

11. 

cukier trzcinowy 30 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 3 łyżki

Cukier karmelizujemy i dodajemy do niego śmietanę.

12. 

Karmelem polewamy babkę ...

13. 

wiórki kokosowe

... i posypujemy kokosem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie