Gryczane pierniczki

Bezglutenowe pierniczki z orzechami.
przepis,fotoprzepis,mąka gryczana,mielone orzechy włoskie,miód,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bezglutenowe
Ciasteczka
Składniki
Składniki
białko jajka | 1 17 | sztuka kcal | |
cukier puder | 30 117 | gramów kcal | |
cynamon mielony | ½ 7 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
mielone orzechy włoskie | 40 270 | gramów kcal | |
migdały płatki | 0 ?? | kcal | |
miód | 70 230 | gramów kcal | |
mąka gryczana | 250 855 | gramów kcal | |
orzechy włoskie | 0 ?? | kcal | |
przyprawa do piernika | 1 16 | łyżeczka kcal | |
soda oczyszczona | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 2 0 | łyżki kcal |
Przepis
1.
mąka gryczana 250 gramów • mielone orzechy włoskie 40 gramów • cukier puder 30 gramów • miód 70 gramów • jajka kurze 1 sztuka • masło 50 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki • przyprawa do piernika 1 łyżeczka • cynamon mielony ½ łyżeczki • woda 2 łyżki
Wymienione składniki wkładamy do miski.

2.
Wyrabiamy ciasto.

3.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 2 godziny.

4.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Ciasto rozwałkowujemy na silikonowej podkładce (ewentualnie na papierze do pieczenia), abyśmy je nie musieli podsypywać mąką. Wykrawamy ulubione piernikowe kształty.

5.
białko jajka 1 sztuka
Wykrojone pierniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem.



8.
Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

9.
Przechowujemy w zamykanym pojemniku s kawałkiem jabłka, od którego zmiękną.

Smacznego!