swiatwemnie.pl

Gryczane pierniczki

     

Bezglutenowe pierniczki z orzechami.

Pichcił

Ilość porcji

50

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka gryczana 250 g  mielone orzechy włoskie 40 g  cukier puder 30 g  miód 70 g  jajka kurze 1 sztuka  masło 50 g  soda oczyszczona ½ łyżeczki  przyprawa do piernika 1 łyżeczka  cynamon mielony ½ łyżeczki  woda 2 łyżki

Wymienione składniki wkładamy do miski.

2. 

Wyrabiamy ciasto.

3. 

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 2 godziny.

4. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Ciasto rozwałkowujemy na silikonowej podkładce (ewentualnie na papierze do pieczenia), abyśmy je nie musieli podsypywać mąką. Wykrawamy ulubione piernikowe kształty.

5. 

białko jajka 1 sztuka

Wykrojone pierniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem.

6. 

orzechy włoskie

Ozdabiamy kawałkami orzechów...

7. 

migdały płatki

...albo płatkami migdałowymi (ewentualnie rodzynkami itp.).

8. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

Przechowujemy w zamykanym pojemniku s kawałkiem jabłka, od którego zmiękną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się