PRZEPISY

Gryczane pierniczki

Gryczane pierniczki

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Bezglutenowe pierniczki z orzechami.

przepis,fotoprzepis,mąka gryczana,mielone orzechy włoskie,miód,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bezglutenowe

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

50

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

białko jajka

1

17

sztuka

kcal

cukier puder

30

117

gramów

kcal

cynamon mielony

½

7

łyżeczki

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

masło

50

367

gramów

kcal

mielone orzechy włoskie

40

270

gramów

kcal

migdały płatki

0

??

kcal

miód

70

230

gramów

kcal

mąka gryczana

250

855

gramów

kcal

orzechy włoskie

0

??

kcal

przyprawa do piernika

1

16

łyżeczka

kcal

soda oczyszczona

½

0

łyżeczki

kcal

woda

2

0

łyżki

kcal

 

Przepis

1. 

mąka gryczana 250 gramów  mielone orzechy włoskie 40 gramów  cukier puder 30 gramów  miód 70 gramów  jajka kurze 1 sztuka  masło 50 gramów  soda oczyszczona ½ łyżeczki  przyprawa do piernika 1 łyżeczka  cynamon mielony ½ łyżeczki  woda 2 łyżki

Wymienione składniki wkładamy do miski.

Wymienione składniki wkładamy do miski....

2. 

Wyrabiamy ciasto.

Wyrabiamy ciasto....

3. 

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 2 godziny.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy...

4. 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Ciasto rozwałkowujemy na silikonowej podkładce (ewentualnie na papierze do pieczenia), abyśmy je nie musieli podsypywać mąką. Wykrawamy ulubione piernikowe kształty.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Ciasto...

5. 

białko jajka 1 sztuka

Wykrojone pierniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem.

Wykrojone pierniki przekładamy na blachę...

6. 

orzechy włoskie

Ozdabiamy kawałkami orzechów...

Ozdabiamy kawałkami orzechów......

7. 

migdały płatki

...albo płatkami migdałowymi (ewentualnie rodzynkami itp.).

...albo płatkami migdałowymi (ewentualnie...

8. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C....

9. 

Przechowujemy w zamykanym pojemniku s kawałkiem jabłka, od którego zmiękną.

Przechowujemy w zamykanym pojemniku s kawałkiem...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się