PRZEPISY

Kukurydziana babka z kasztanowym puree

Kukurydziana babka z kasztanowym puree

Bezglutenowa babka, słodka mimo małej ilości cukru. Zawiera tylko cukier, który znajduje się w kasztanowym puree z odrobiną cukru w posypce.

przepis,fotoprzepis,mąka kukurydziana,mąka kukurydziana,kasztanowe puree,Babki,Bezglutenowe

Babki

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Babki  Bezglutenowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka5sztuk
cukier puder-
dżem porzeczkowy-
kasztanowe puree250gramów
masło-
mąka kukurydziana-
mąka kukurydziana75gramów
oliwa30mililitrów
soda oczyszczona½łyżeczki
sól-
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. 

masło  mąka kukurydziana

Mniejszą formę na babkę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką.

2. 

żółtko jajka 5 sztuk  kasztanowe puree 250 gramów

Żółtka mieszamy z rozmrożonym kasztanowym puree.

3. 

soda oczyszczona ½ łyżeczki  mąka kukurydziana 75 gramów

Sodę oczyszczoną mieszamy z mąką.

4. 

oliwa 30 mililitrów

Do ciasta dolewamy olej...

5. 

....przygotowaną mąkę...

6. 

białko jajka 5 sztuk  sól

...a następnie połowę ubitych białek ze szczyptą soli.

7. 

Potem lekko dodajemy drugą połowę białek.

8. 

Wlewamy do formy, którą uderzamy o stół, aby ciasto wyrównało się.

9. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.

10. 

cukier puder  dżem porzeczkowy

Schłodzoną babkę wyciągamy przechylając formę, cukrujemy przesianym cukrem pudrem, kroimy i konsumujemy. Jeżeli dla kogoś jest za mało słodka, może ją natrzeć dodatkowo dżemem :)

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie