swiatwemnie.pl

Kokosowa babka

    

Babka pełna kokosowego smaku.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  wiórki kokosowe 75 gramów  cukier waniliowy 10 gramów  cukier kryształ 75 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

Obydwie mąki, kokos, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy. Polecamy: nie dodawać więcej cukru, jeśli by się zdawało, że ciasto jest mało słodkie - zanikł by kokosowy smak.

2. 

mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów  jajka kurze 2 sztuki  olej słonecznikowy 75 mililitrów

Dodajemy mleko, jajka, olej i wszystko razem dobrze mieszamy.

3. 

masło  wiórki kokosowe

Formę na babkę natłuszczamy masłem i posypujemy kokosem. Wlewamy ciasto. Możemy wlać wszystko a babka będzie miała tylko jeden kolor,

4. 

kakao proszek 1 łyżka

albo do części ciasta dodajemy kakao

5. 

i ciemne ciasto łyżką układamy na białym. Babka w ten sposób uzyska miejscami czekoladowy smak.

6. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170°C po około 10 minutach temperaturę zniżamy do 160°C, całkowity czas pieczenia 35 - 40 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się