Pieczona golonka wieprzowa

Przysmak pełen kolagenu.
przepis,fotoprzepis,golonka wieprzowa,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
czosnek | 8 44 | kcal | |
golonka wieprzowa | 5 ?? | sztuk kcal | |
keczup ostry | 6 105 | łyżek kcal | |
mielona czerwona papryka | 2 32 | łyżeczki kcal | |
miód | 2 33 | łyżeczki kcal | |
przyprawa do grilla | 2 28 | łyżeczki kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal |
Przepis
1. Przygotowanie golonki wieprzowej
golonka wieprzowa 5 sztuk
Wieprzową golonkę myjemy i według potrzeby delikatnie nożykiem zeskrobujemy z wierzchu skóry, ewentualne większe niedostatki - więcej włosków na skórze, tą część możemy nożykiem wyciąć w cienkiej warstwie.

2. Gotowanie golonki
Golonkę wkładamy do zimnej wody, dodajemy sól i gotujemy około 2 godziny. Przy użyciu szybkowara gotujemy 40 minut.

3. Oddzielanie kości
Golonkę wyciągamy z garnka, odstawiamy do wystygnięcia na pół godziny i ostrożnie usuwamy kości.

4. Marynata
miód 2 łyżeczki • keczup ostry 6 łyżek • przyprawa do grilla 2 łyżeczki • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • czosnek 8 s • sól 2 łyżeczki
Golonkę układamy w brytfannie i smarujemy marynatą. Marynatę wyrabiamy zmieszaniem wymienionych składników. Podlewamy wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia.

5. Pieczenie
Na drugi dzień około godzinę przed podaniem, odkryte ostro 45 minut zapiekamy na największym stopniu w piekarniku. Według potrzeby jeszcze podlewamy wywarem.

6. Podajemy
Podajemy ze świeżym chlebem, papryczką chili, ogórkami konserwowymi, musztardą i chrzanem. Smacznego!

Smacznego!