swiatwemnie.pl

Pieczona golonka wieprzowa

Przysmak pełen kolagenu.

 

Ilość porcji: 5

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Czosnek8s
Golonka wieprzowa5sztuk
Keczup ostry6łyżek
Mielona czerwona papryka2łyżeczki
Miód2łyżeczki
Przyprawa do grilla2łyżeczki
Sól2łyżeczki

1. Przygotowanie golonki wieprzowej

golonka wieprzowa 5 sztuk

Wieprzową golonkę myjemy i według potrzeby delikatnie nożykiem zeskrobujemy z wierzchu skóry, ewentualne większe niedostatki - więcej włosków na skórze, tą część możemy nożykiem wyciąć w cienkiej warstwie.

Przygotowanie golonki wieprzowej

2. Gotowanie golonki

Golonkę wkładamy do zimnej wody, dodajemy sól i gotujemy około 2 godziny. Przy użyciu szybkowara gotujemy 40 minut.

Gotowanie golonki

3. Oddzielanie kości

Golonkę wyciągamy z garnka, odstawiamy do wystygnięcia na pół godziny i ostrożnie usuwamy kości.

Oddzielanie kości

4. Marynata

miód 2 łyżeczki  keczup ostry 6 łyżek  przyprawa do grilla 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  czosnek 8 s  sól 2 łyżeczki

Golonkę układamy w brytfannie i smarujemy marynatą. Marynatę wyrabiamy zmieszaniem wymienionych składników. Podlewamy wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia.

Marynata

5. Pieczenie

Na drugi dzień około godzinę przed podaniem, odkryte ostro 45 minut zapiekamy na największym stopniu w piekarniku. Według potrzeby jeszcze podlewamy wywarem.

Pieczenie

6. Podajemy

Podajemy ze świeżym chlebem, papryczką chili, ogórkami konserwowymi, musztardą i chrzanem. Smacznego!

Podajemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się