swiatwemnie.pl

Drób z wieprzową wątróbką

    

Soczyste marynowane piersi z kurczaka z mięciutką wieprzową wątróbką, pieczarkami, polane serowym sosem z natką pietruszki. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

czarny pieprz mielony¼łyżeczki
masło50gramów
mielona czerwona papryka2łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%400mililitrów
nać pietruszki-
oliwa50mililitrów
pieczarki250gramów
piersi z kurczaka250gramów
przyprawa do grilla1łyżeczka
ser topiony100gramów
skrobia kukurydziana15gramów
sól½łyżeczki
woda30mililitrów
wątróbka wieprzowa250gramów

1. 

piersi z kurczaka 250 gramów  oliwa 50 mililitrów  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  przyprawa do grilla 1 łyżeczka

Piersi z kurczaka wkładamy na minimalnie 6 godzin do marynaty z oleju, papryki i przyprawy.

2. 

Potem je z marynaty wyciągamy, przekrawamy na płasko na połowę i w folii rozklepujemy na cienko.

3. 

Płaty mięsa smażymy z każdej strony 3 minuty, na patelni do grillowania.

4. 

wątróbka wieprzowa 250 gramów

Wątróbkę kroimy na cienkie plasterki i usuwamy z nich błony.

5. 

czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Do piersi z kurczaka dodajemy wątróbkę, pieprzymy i z każdej strony 2 minuty smażymy.

6. 

pieczarki 250 gramów

Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki.

7. 

woda 30 mililitrów

Pieczarki dodajemy do mięsa, podlewamy odrobiną wody i przykryte 10 minut dusimy. Odstawiamy z ognia.

8. Przygotowanie sosu

mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  skrobia kukurydziana 15 gramów  sól ½ łyżeczki

W mleku mieszamy skrobię i sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy delikatnie gęsty krem.

Przygotowanie sosu

9. 

ser topiony 100 gramów  masło 50 gramów

Dodajemy ser i masło.

10. 

nać pietruszki

Do sosu na koniec dodajemy nasiekaną natkę pietruszki według smaku.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się