Drób z wieprzową wątróbką
![Drób z wieprzową wątróbką](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001255/img_pl_4x3/drob-z-wieprzowa-watrobka_00180.jpg)
Soczyste marynowane piersi z kurczaka z mięciutką wieprzową wątróbką, pieczarkami, polane serowym sosem z natką pietruszki. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,wątróbka wieprzowa,pieczarki,Kurczak,Bezglutenowe
Kurczak
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
masło | 50 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów | |
nać pietruszki | - | ||
oliwa | 50 | mililitrów | |
pieczarki | 250 | gramów | |
piersi z kurczaka | 250 | gramów | |
przyprawa do grilla | 1 | łyżeczka | |
ser topiony | 100 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 15 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 30 | mililitrów | |
wątróbka wieprzowa | 250 | gramów |
Przepis
1.
piersi z kurczaka 250 gramów • oliwa 50 mililitrów • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • przyprawa do grilla 1 łyżeczka
Piersi z kurczaka wkładamy na minimalnie 6 godzin do marynaty z oleju, papryki i przyprawy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001255/small/IMG_3703.jpg)
2.
Potem je z marynaty wyciągamy, przekrawamy na płasko na połowę i w folii rozklepujemy na cienko.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001255/small/IMG_3708.jpg)
3.
Płaty mięsa smażymy z każdej strony 3 minuty, na patelni do grillowania.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001255/small/IMG_3709.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001255/small/IMG_3711.jpg)
5.
czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Do piersi z kurczaka dodajemy wątróbkę, pieprzymy i z każdej strony 2 minuty smażymy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001255/small/IMG_3716.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001255/small/IMG_3705.jpg)
7.
woda 30 mililitrów
Pieczarki dodajemy do mięsa, podlewamy odrobiną wody i przykryte 10 minut dusimy. Odstawiamy z ognia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001255/small/IMG_3718.jpg)
8. Przygotowanie sosu
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • skrobia kukurydziana 15 gramów • sól ½ łyżeczki
W mleku mieszamy skrobię i sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy delikatnie gęsty krem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001255/small/IMG_3759.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001255/small/IMG_3760.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001255/small/IMG_3762.jpg)
Smacznego!