swiatwemnie.pl

Marynowane piersi z kurczaka z mozzarellą

    

Soczysty drób ze smacznym serem - obiad, albo kolacja dla wszystkich smakoszy. Danie nadaje się do menu dla ludzi z nadwagą, podczas gdy dodatkiem miałaby być sałatka ze świeżych warzyw polana oliwą z oliwek.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

mielona czerwona papryka1łyżeczka
oliwa40mililitrów
piersi z kurczaka400gramów
przyprawa do grilla1łyżeczka
ser Mozzarella125gramów
sól0
woda100mililitrów

1. 

piersi z kurczaka 400 gramów  oliwa 40 mililitrów  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  przyprawa do grilla 1 łyżeczka

Dwa grubsze kawałki piersi z kurczaka myjemy, posypujemy papryką i przyprawą do grilla. Zalewamy olejem. Kilka razy je przewracamy, przykrywamy i odstawiamy marynować na kolejny dzień w chłodne miejsce.

2. 

sól  ser Mozzarella 125 gramów

Mozzarellę przekrawamy na połowę na płasko. Przed pieczeniem piersi nacinamy tak, aby wytworzyła się sakiewka, z wewnątrz solimy i do każdej wkładamy połowę sera. Zamykamy kuchenną igłą.

3. 

sól  woda 100 mililitrów

Piersi wkładamy do naczynia żaroodpornego z zamknięciem, solimy po wierzchu i podlewamy wodą.

4. 

Naczynie zamykamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 190°C.

5. 

Przed podaniem usuwamy igłę i piersi przekrawamy. Podajemy z ryżem polanym sosem z wypieku.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się