Domowe gofry z karmelem
Gofry ze słodką karmelową polewą oraz słodko-kwaśnym twarogiem.
przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,cukier kryształ,śmietana do ubijania (30-33%),Słodkie śniadania
Słodkie śniadania
Kategorie
Słodkie śniadania
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier puder | 60 | gramów | |
cukier waniliowy | 3 | łyżeczki | |
cytryna | 1 | sztuka | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
masło | 80 | gramów | |
miód | 1 | łyżeczka | |
mleko półtłuste 1,5% | 450 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 | gramów | |
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
rum | 50 | mililitrów | |
twaróg mielony | 250 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 150 | mililitrów |
Przepis
1.
masło 80 gramów • cukier puder 60 gramów • cukier waniliowy 3 łyżeczki • jajka kurze 4 sztuki • mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki • mleko półtłuste 1,5% 450 mililitrów
Miękkie masło mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz mlekiem, na gładką masę.
2.
Ciasto przelewamy do silikonowych form na gofry a następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w najwyższej temperaturze. Gofry można także upiec przy pomocy urządzenia kuchennego - gofrownicy. Podczas użycia gofrownicy należy opiekaną powierzchnię natrzeć olejem.
3.
Upieczone gofry zostawiamy do wychłodzenia. Najlepiej zostawić je w tym celu rozłożone na kratce.
4. Twaróg cytrynowo-miodowy
twaróg mielony 250 gramów • miód 1 łyżeczka • cytryna 1 sztuka
Miękki twaróg mieszamy z miodem oraz sokiem z jednej cytryny.
6.
rum 50 mililitrów • śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów
Dolewamy rum i po ponownym roztopieniu karmelu dodajemy śmietanę do ubijania.
7.
Gotujemy nieustannie mieszając aż zgęstnieje.
8.
Łyżką stołową namoczoną w wodzie nabieramy twaróg który następnie kładziemy na gofra.
9.
Gofr polewamy karmelową polewą i podajemy.
Smacznego!