swiatwemnie.pl

Domowe gofry z karmelem

    

Gofry ze słodką karmelową polewą oraz słodko-kwaśnym twarogiem.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

cukier kryształ100gramów
cukier puder60gramów
cukier waniliowy3łyżeczki
cytryna1sztuka
jajka kurze4sztuki
masło80gramów
miód1łyżeczka
mleko półtłuste 1,5%450mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550300gramów
proszek do pieczenia2łyżeczki
rum50mililitrów
twaróg mielony250gramów
śmietana do ubijania (30-33%)150mililitrów

1. 

masło 80 gramów  cukier puder 60 gramów  cukier waniliowy 3 łyżeczki  jajka kurze 4 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  proszek do pieczenia 2 łyżeczki  mleko półtłuste 1,5% 450 mililitrów

Miękkie masło mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz mlekiem, na gładką masę.

2. 

Ciasto przelewamy do silikonowych form na gofry a następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w najwyższej temperaturze. Gofry można także upiec przy pomocy urządzenia kuchennego - gofrownicy. Podczas użycia gofrownicy należy opiekaną powierzchnię natrzeć olejem.

3. 

Upieczone gofry zostawiamy do wychłodzenia. Najlepiej zostawić je w tym celu rozłożone na kratce.

4. Twaróg cytrynowo-miodowy

twaróg mielony 250 gramów  miód 1 łyżeczka  cytryna 1 sztuka

Miękki twaróg mieszamy z miodem oraz sokiem z jednej cytryny.

Twaróg cytrynowo-miodowy

5. Polewa karmelowa

cukier kryształ 100 gramów

W garnku karmelizujemy cukier.

Polewa karmelowa

6. 

rum 50 mililitrów  śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów

Dolewamy rum i po ponownym roztopieniu karmelu dodajemy śmietanę do ubijania.

7. 

Gotujemy nieustannie mieszając aż zgęstnieje.

8. 

Łyżką stołową namoczoną w wodzie nabieramy twaróg który następnie kładziemy na gofra.

9. 

Gofr polewamy karmelową polewą i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się