Twarogowy targaniec

Pychotka nie tylko dla maluchów :)
przepis,fotoprzepis,żółtko jajka,białko jajka,twaróg mielony,Słodkie śniadania,Naleśniki
Słodkie śniadania
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
141 g
Energia porcji
264 kcal
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 34 | sztuki kcal | |
cukier waniliowy | 25 91 | gramów kcal | |
masło | 25 184 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 100 64 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 50 178 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 10 90 | mililitrów kcal | |
skórka z cytryny | ½ 2 | łyżeczki kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
twaróg mielony | 250 298 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis
1.
żółtko jajka 2 sztuki • cukier waniliowy 25 gramów • masło 25 gramów • białko jajka 2 sztuki
Żółtka ubijamy z cukrem i z roztopionym ostudzonym masłem. Z białek ubijamy gęstą pianę.

2.
sól 1 szczypta • mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • twaróg mielony 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 50 gramów • skórka z cytryny ½ łyżeczki
Dodajemy szczyptę soli, mleko, twaróg, mąkę i startą skórkę z cytryny.

3.
Dodajemy pianę z białek.

4.
olej słonecznikowy 10 mililitrów
Stopniowo smażymy 4 targańce. Patelnię smarujemy lekko olejem, nakładamy i rozsmarowujemy na niej ćwiartkę ciasta.

5.
Ciasto z obydwóch stron smażymy. Przy przewracaniu możemy placka przekroić i obrócić w częściach.

6.
Placka targamy na patelni widelcem.

7.
Targaniec serwujemy ciepły, posypany cukrem według smaku. Możemy do niego podawać owoce z kompotu.

Smacznego!