swiatwemnie.pl

Twarogowy targaniec

    

Pychotka nie tylko dla maluchów :)

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

żółtko jajka 2 sztuki  cukier waniliowy 25 gramów  masło 25 gramów  białko jajka 2 sztuki

Żółtka ubijamy z cukrem i z roztopionym ostudzonym masłem. Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

sól  mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  twaróg mielony 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 50 gramów  skórka z cytryny ½ łyżeczki

Dodajemy szczyptę soli, mleko, twaróg, mąkę i startą skórkę z cytryny.

3. 

Dodajemy pianę z białek.

4. 

olej słonecznikowy

Stopniowo smażymy 4 targańce. Patelnię smarujemy lekko olejem, nakładamy i rozsmarowujemy na niej ćwiartkę ciasta.

5. 

Ciasto z obydwóch stron smażymy. Przy przewracaniu możemy placka przekroić i obrócić w częściach.

6. 

Placka targamy na patelni widelcem.

7. 

Targaniec serwujemy ciepły, posypany cukrem według smaku. Możemy do niego podawać owoce z kompotu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się