PRZEPISY

Salceson

Salceson

Kilogram tego najlepszego domowego wieprzowego salcesonu, którego wysoka jakość jest gwarantowana.

przepis,fotoprzepis,raciczki wieprzowe,wieprzowy język,łopatka wieprzowa,czosnek,Mięso,Przekąski,Ostatki,Sezonowe przepisy,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Mięso

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula1sztuka
cebula-
czarny pieprz cały1łyżeczka
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czosnek15ząbków
ocet-
raciczki wieprzowe800gramów
sól½łyżeczki
sól-
wieprzowy język400gramów
woda0
łopatka wieprzowa800gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie i gotowanie

raciczki wieprzowe 800 gramów  wieprzowy język 400 gramów  łopatka wieprzowa 800 gramów  cebula 1 sztuka  czosnek 5 ząbków  czarny pieprz cały 1 łyżeczka  woda

Dwie raciczki dobrze myjemy, i usuwamy z nich owłosione części. Myjemy też ozorki i mięso. Cebulę i czosnek obieramy. Składniki wkładamy do garnka, zalewamy wodą zarówno z mięsem, dodajemy sól i pieprz. Zawartość garnka gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny.

2. 

Po 1,5 godziny mięso i ozorki wyciągamy a raciczki dalej gotujemy aż się zaczną rozpadać - około 1 godziny.

3. Wieprzowy ozorek

Jak ozorki trochę się ostudzą ściągamy z nich skórę, usuwamy ewentualne kostki i bardzo miękkie części znajdujące się u podstawy ozorka i pod ozorkiem.

4. 

Potem ozorki kroimy na grubsze kawałki - około dwu centymetrowe.

5. Wieprzowe mięso

Ostudzone mięso też kroimy na grubsze kawałki. Ozorki i mięso wkładamy do naczynia, przykrywamy żeby nie wyschły, podczas gdy będziemy przygotowywać pastę z raciczek.

6. Pasta z raciczek

Ugotowane raciczki wyciągamy z wywaru, odstawiamy do wychłodnięcia i obieramy. Usuwamy wszystkie kostki i chrząstki.

7. 

czosnek 10 ząbków

Ugotowane części raciczek wkładamy razem z czosnkiem do miksera kuchennego i rozdrabniamy na drobno, ewentualnie możemy je zmielić w młynku do mięsa.

8. Salceson

sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

Pastę z raciczek dodajemy do pokrojonego mięsa, solimy, pieprzymy i dobrze mieszamy.

9. 

Dodajemy 3 małe chochelki wywaru i ponownie mieszamy. Według smaku i potrzeby możemy jeszcze dosolić.

10. 

Do szynkowaru wkładamy woreczek na salceson i do niego wkładamy salcesonową masę.

11. 

Woreczek zamykamy i przykrywamy tłoczkiem (część szynkowaru), który salceson przyciśnie. Jak nie mamy szynkowaru, możemy masę włożyć do woreczka na salceson, woreczek zamknąć i obciążony włożyć do lodówki. W lodówce zostawiamy do stężenia na 12 godzin.

12. 

Stężony salceson wyciągamy i usuwamy woreczek.

13. 

Kroimy na plasterki i podajemy z chlebem i musztardą. Bardzo smaczny jest z cebulą w occie.

14. Cebula w occie

cebula  woda  ocet  sól

Cebulę obieramy, kroimy i wkładamy do miski. Zalewamy do połowy wodą i według smaku dodajemy ocet i sól. Mieszamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się