PRZEPISY

Salceson

Salceson

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Kilogram tego najlepszego domowego wieprzowego salcesonu, którego wysoka jakość jest gwarantowana.

przepis,fotoprzepis,raciczki wieprzowe,wieprzowy język,łopatka wieprzowa,czosnek,Mięso,Przekąski,Ostatki,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Mięso

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cebula

1

??

sztuka

kcal

cebula

0

??

kcal

czarny pieprz cały

1

17

łyżeczka

kcal

czarny pieprz mielony

1

17

łyżeczka

kcal

czosnek

15

81

ząbków

kcal

ocet

0

??

kcal

raciczki wieprzowe

800

2000

gramów

kcal

sól

½

0

łyżeczki

kcal

sól

0

??

kcal

wieprzowy język

400

660

gramów

kcal

woda

0

??

kcal

łopatka wieprzowa

800

2384

gramów

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie i gotowanie

raciczki wieprzowe 800 gramów  wieprzowy język 400 gramów  łopatka wieprzowa 800 gramów  cebula 1 sztuka  czosnek 5 ząbków  czarny pieprz cały 1 łyżeczka  woda

Dwie raciczki dobrze myjemy, i usuwamy z nich owłosione części. Myjemy też ozorki i mięso. Cebulę i czosnek obieramy. Składniki wkładamy do garnka, zalewamy wodą zarówno z mięsem, dodajemy sól i pieprz. Zawartość garnka gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny.

Dwie raciczki dobrze myjemy, i usuwamy z nich...

2. 

Po 1,5 godziny mięso i ozorki wyciągamy a raciczki dalej gotujemy aż się zaczną rozpadać - około 1 godziny.

Po 1,5 godziny mięso i ozorki wyciągamy a...

3. Wieprzowy ozorek

Jak ozorki trochę się ostudzą ściągamy z nich skórę, usuwamy ewentualne kostki i bardzo miękkie części znajdujące się u podstawy ozorka i pod ozorkiem.

Jak ozorki trochę się ostudzą ściągamy z nich...

4. 

Potem ozorki kroimy na grubsze kawałki - około dwu centymetrowe.

Potem ozorki kroimy na grubsze kawałki - około...

5. Wieprzowe mięso

Ostudzone mięso też kroimy na grubsze kawałki. Ozorki i mięso wkładamy do naczynia, przykrywamy żeby nie wyschły, podczas gdy będziemy przygotowywać pastę z raciczek.

Ostudzone mięso też kroimy na grubsze kawałki....

6. Pasta z raciczek

Ugotowane raciczki wyciągamy z wywaru, odstawiamy do wychłodnięcia i obieramy. Usuwamy wszystkie kostki i chrząstki.

Ugotowane raciczki wyciągamy z wywaru,...

7. 

czosnek 10 ząbków

Ugotowane części raciczek wkładamy razem z czosnkiem do miksera kuchennego i rozdrabniamy na drobno, ewentualnie możemy je zmielić w młynku do mięsa.

Ugotowane części raciczek wkładamy razem z...

8. Salceson

sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

Pastę z raciczek dodajemy do pokrojonego mięsa, solimy, pieprzymy i dobrze mieszamy.

Pastę z raciczek dodajemy do pokrojonego mięsa,...

9. 

Dodajemy 3 małe chochelki wywaru i ponownie mieszamy. Według smaku i potrzeby możemy jeszcze dosolić.

Dodajemy 3 małe chochelki wywaru i ponownie...

10. 

Do szynkowaru wkładamy woreczek na salceson i do niego wkładamy salcesonową masę.

Do szynkowaru wkładamy woreczek na salceson i do...

11. 

Woreczek zamykamy i przykrywamy tłoczkiem (część szynkowaru), który salceson przyciśnie. Jak nie mamy szynkowaru, możemy masę włożyć do woreczka na salceson, woreczek zamknąć i obciążony włożyć do lodówki. W lodówce zostawiamy do stężenia na 12 godzin.

Woreczek zamykamy i przykrywamy tłoczkiem...

12. 

Stężony salceson wyciągamy i usuwamy woreczek.

Stężony salceson wyciągamy i usuwamy woreczek....

13. 

Kroimy na plasterki i podajemy z chlebem i musztardą. Bardzo smaczny jest z cebulą w occie.

Kroimy na plasterki i podajemy z chlebem i...

14. Cebula w occie

cebula  woda  ocet  sól

Cebulę obieramy, kroimy i wkładamy do miski. Zalewamy do połowy wodą i według smaku dodajemy ocet i sól. Mieszamy.

Cebulę obieramy, kroimy i wkładamy do miski....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się