Salceson

Kilogram tego najlepszego domowego wieprzowego salcesonu, którego wysoka jakość jest gwarantowana.
przepis,fotoprzepis,raciczki wieprzowe,wieprzowy język,łopatka wieprzowa,czosnek,Mięso,Przekąski,Ostatki,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Mięso
Składniki
Składniki
cebula | 1 ?? | sztuka kcal | |
cebula | 0 ?? | kcal | |
czarny pieprz cały | 1 17 | łyżeczka kcal | |
czarny pieprz mielony | 1 17 | łyżeczka kcal | |
czosnek | 15 81 | ząbków kcal | |
ocet | 0 ?? | kcal | |
raciczki wieprzowe | 800 2000 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
wieprzowy język | 400 660 | gramów kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
łopatka wieprzowa | 800 2384 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie i gotowanie
raciczki wieprzowe 800 gramów • wieprzowy język 400 gramów • łopatka wieprzowa 800 gramów • cebula 1 sztuka • czosnek 5 ząbków • czarny pieprz cały 1 łyżeczka • woda
Dwie raciczki dobrze myjemy, i usuwamy z nich owłosione części. Myjemy też ozorki i mięso. Cebulę i czosnek obieramy. Składniki wkładamy do garnka, zalewamy wodą zarówno z mięsem, dodajemy sól i pieprz. Zawartość garnka gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny.

2.
Po 1,5 godziny mięso i ozorki wyciągamy a raciczki dalej gotujemy aż się zaczną rozpadać - około 1 godziny.

3. Wieprzowy ozorek
Jak ozorki trochę się ostudzą ściągamy z nich skórę, usuwamy ewentualne kostki i bardzo miękkie części znajdujące się u podstawy ozorka i pod ozorkiem.

4.
Potem ozorki kroimy na grubsze kawałki - około dwu centymetrowe.

5. Wieprzowe mięso
Ostudzone mięso też kroimy na grubsze kawałki. Ozorki i mięso wkładamy do naczynia, przykrywamy żeby nie wyschły, podczas gdy będziemy przygotowywać pastę z raciczek.

6. Pasta z raciczek
Ugotowane raciczki wyciągamy z wywaru, odstawiamy do wychłodnięcia i obieramy. Usuwamy wszystkie kostki i chrząstki.

7.
czosnek 10 ząbków
Ugotowane części raciczek wkładamy razem z czosnkiem do miksera kuchennego i rozdrabniamy na drobno, ewentualnie możemy je zmielić w młynku do mięsa.

8. Salceson
sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka
Pastę z raciczek dodajemy do pokrojonego mięsa, solimy, pieprzymy i dobrze mieszamy.

9.
Dodajemy 3 małe chochelki wywaru i ponownie mieszamy. Według smaku i potrzeby możemy jeszcze dosolić.

10.
Do szynkowaru wkładamy woreczek na salceson i do niego wkładamy salcesonową masę.

11.
Woreczek zamykamy i przykrywamy tłoczkiem (część szynkowaru), który salceson przyciśnie. Jak nie mamy szynkowaru, możemy masę włożyć do woreczka na salceson, woreczek zamknąć i obciążony włożyć do lodówki. W lodówce zostawiamy do stężenia na 12 godzin.

12.
Stężony salceson wyciągamy i usuwamy woreczek.

13.
Kroimy na plasterki i podajemy z chlebem i musztardą. Bardzo smaczny jest z cebulą w occie.

14. Cebula w occie
Cebulę obieramy, kroimy i wkładamy do miski. Zalewamy do połowy wodą i według smaku dodajemy ocet i sól. Mieszamy.

Smacznego!