swiatwemnie.pl

Salceson

     

Kilogram tego najlepszego domowego wieprzowego salcesonu, którego wysoka jakość jest gwarantowana.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

Cebula1sztuka
Cebula
Czarny pieprz cały1łyżeczka
Czarny pieprz mielony1łyżeczka
Czosnek15ząbków
Ocet
Raciczki wieprzowe800gramów
Sól½łyżeczki
Sól
Wieprzowy język400gramów
Woda
Łopatka wieprzowa800gramów

1. Przygotowanie i gotowanie

raciczki wieprzowe 800 g  wieprzowy język 400 g  łopatka wieprzowa 800 g  cebula 1 sztuka  czosnek 5 ząbków  czarny pieprz cały 1 łyżeczka  woda

Dwie raciczki dobrze myjemy, i usuwamy z nich owłosione części. Myjemy też ozorki i mięso. Cebulę i czosnek obieramy. Składniki wkładamy do garnka, zalewamy wodą zarówno z mięsem, dodajemy sól i pieprz. Zawartość garnka gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny.

Przygotowanie i gotowanie

2. 

Po 1,5 godziny mięso i ozorki wyciągamy a raciczki dalej gotujemy aż się zaczną rozpadać - około 1 godziny.

3. Wieprzowy ozorek

Jak ozorki trochę się ostudzą ściągamy z nich skórę, usuwamy ewentualne kostki i bardzo miękkie części znajdujące się u podstawy ozorka i pod ozorkiem.

Wieprzowy ozorek

4. 

Potem ozorki kroimy na grubsze kawałki - około dwu centymetrowe.

5. Wieprzowe mięso

Ostudzone mięso też kroimy na grubsze kawałki. Ozorki i mięso wkładamy do naczynia, przykrywamy żeby nie wyschły, podczas gdy będziemy przygotowywać pastę z raciczek.

Wieprzowe mięso

6. Pasta z raciczek

Ugotowane raciczki wyciągamy z wywaru, odstawiamy do wychłodnięcia i obieramy. Usuwamy wszystkie kostki i chrząstki.

Pasta z raciczek

7. 

czosnek 10 ząbków

Ugotowane części raciczek wkładamy razem z czosnkiem do miksera kuchennego i rozdrabniamy na drobno, ewentualnie możemy je zmielić w młynku do mięsa.

8. Salceson

sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

Pastę z raciczek dodajemy do pokrojonego mięsa, solimy, pieprzymy i dobrze mieszamy.

Salceson

9. 

Dodajemy 3 małe chochelki wywaru i ponownie mieszamy. Według smaku i potrzeby możemy jeszcze dosolić.

10. 

Do szynkowaru wkładamy woreczek na salceson i do niego wkładamy salcesonową masę.

11. 

Woreczek zamykamy i przykrywamy tłoczkiem (część szynkowaru), który salceson przyciśnie. Jak nie mamy szynkowaru, możemy masę włożyć do woreczka na salceson, woreczek zamknąć i obciążony włożyć do lodówki. W lodówce zostawiamy do stężenia na 12 godzin.

12. 

Stężony salceson wyciągamy i usuwamy woreczek.

13. 

Kroimy na plasterki i podajemy z chlebem i musztardą. Bardzo smaczny jest z cebulą w occie.

14. Cebula w occie

cebula  woda  ocet  sól

Cebulę obieramy, kroimy i wkładamy do miski. Zalewamy do połowy wodą i według smaku dodajemy ocet i sól. Mieszamy.

Cebula w occie

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się