swiatwemnie.pl

Faszerowana mięsna rolada

Rolada faszerowana jajkiem i groszkiem. Jako farsz do rolady można użyć innych warzyw, ewentualnie wędliny. Podajemy ciepłe z gęstymi dodatkami, lub z puree ziemniaczanym. Zimne z chlebem i ogórkiem kiszonym.

 

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

biała podłużna bułka 2 sztuki  niskotłuszczowe mleko 0,5% 100 ml  jajka kurze 2 sztuki

Rogale kroimy i bez końców władamy je do miski, gdzie zalewamy je mlekiem i mieszamy z jajkami.

2. 

mięso mielone wieprzowe 800 g  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  czosnek 6 szczypt  cebula 150 g

Dodajemy mięso mielone, sól, pieprz, na drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Wszystko razem dobrze mieszamy i wyrabiamy mięsne ciasto.

3. 

bułka tarta  groszek mrożony 150 g  jajka kurze 3 sztuki

Ciasto przekładamy z miski na plastikową deseczkę, którą wcześniej posypaliśmy bułką tartą, i równomiernie je rozcieramy na kształt prostokąta. Na cieście układamy farsz - groszek, jajka ugotowane na twardo, możemy też włożyć do rolady gotowaną marchewkę, albo wędlinę.

4. 

Dłuższe strony prostokąta z mięsa łączymy i rękami formujemy walec - roladę.

5. 

olej słonecznikowy  smalec  bułka tarta

Brytfannę smarujemy olejem, albo natłuszczamy smalcem i posypujemy bułką tartą. Za pomocą plastikowej deseczki na której przygotowywaliśmy roladę przesuwamy ją do brytfanny. Wierzch rolady delikatnie posypujemy bułką tartą.

6. 

woda

Pieczemy przykrytą w rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu 50 minut. Potem ją odkrywamy, podlewamy około 150 ml wody i wierzch pieczemy jeszcze około 15 - 20 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się