Faszerowana mięsna rolada
Rolada faszerowana jajkiem i groszkiem. Jako farsz do rolady można użyć innych warzyw, ewentualnie wędliny. Podajemy ciepłe z gęstymi dodatkami, lub z puree ziemniaczanym. Zimne z chlebem i ogórkiem kiszonym.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,jajka kurze,wieprzowe mięso mielone,czosnek,groszek mrożony,Wieprzowina,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 2 | sztuki | |
bułka tarta | 0 | ||
cebula | 150 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
czosnek | 6 | ząbków | |
groszek mrożony | 150 | gramów | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
niskotłuszczowe mleko 0,5% | 100 | mililitrów | |
olej słonecznikowy | - | ||
smalec | - | ||
sól | 2 | łyżeczki | |
wieprzowe mięso mielone | 800 | gramów | |
woda | - |
Przepis
1.
biała podłużna bułka 2 sztuki • niskotłuszczowe mleko 0,5% 100 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki
Rogale kroimy i bez końców władamy je do miski, gdzie zalewamy je mlekiem i mieszamy z jajkami.
2.
wieprzowe mięso mielone 800 gramów • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • czosnek 6 ząbków • cebula 150 gramów
Dodajemy mięso mielone, sól, pieprz, na drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Wszystko razem dobrze mieszamy i wyrabiamy mięsne ciasto.
3.
bułka tarta • groszek mrożony 150 gramów • jajka kurze 3 sztuki
Ciasto przekładamy z miski na plastikową deseczkę, którą wcześniej posypaliśmy bułką tartą, i równomiernie je rozcieramy na kształt prostokąta. Na cieście układamy farsz - groszek, jajka ugotowane na twardo, możemy też włożyć do rolady gotowaną marchewkę, albo wędlinę.
4.
Dłuższe strony prostokąta z mięsa łączymy i rękami formujemy walec - roladę.
5.
olej słonecznikowy • smalec • bułka tarta
Brytfannę smarujemy olejem, albo natłuszczamy smalcem i posypujemy bułką tartą. Za pomocą plastikowej deseczki na której przygotowywaliśmy roladę przesuwamy ją do brytfanny. Wierzch rolady delikatnie posypujemy bułką tartą.
6.
Pieczemy przykrytą w rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu 50 minut. Potem ją odkrywamy, podlewamy około 150 ml wody i wierzch pieczemy jeszcze około 15 - 20 minut.
Smacznego!