Czekoladowy ryż w parowarze
Przygotowanie ryżowej kaszy w parowarze.
przepis,fotoprzepis,ryż,czekolada,Śniadaniowe kasze,Przepisy do parowaru,Bezglutenowe
Śniadaniowe kasze
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 | łyżki | |
czekolada | 50 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 800 | mililitrów | |
ryż | 200 | gramów |
Przepis
1.
ryż 200 gramów
Ryż przemywamy pod bieżącą wodą na sitku i wsypujemy do pojemnika do gotowania ryżu w parowarze (możemy użyć też inny nadający nie pojemnik).
2.
cukier kryształ 2 łyżki • mleko półtłuste 1,5% 800 mililitrów • czekolada 50 gramów
Dosypujemy cukier, zalewamy mlekiem i wrzucamy na kawałki pokruszoną czekoladę.
3.
Pojemnik z ryżem wkładamy do dolnego pojemnika w parowarze i nastawiamy czas parzenia na 50 minut. Po 20 minutach odkrywamy wierch pojemnika i ryż mieszamy.
4.
Po skończeniu parzenia ryż ponownie mieszamy i zostawiamy w parowarze około godzinę do wystygnięcia. Po wyciągnięciu mieszamy trzeci raz. Czekoladowy ryż podajemy ciepły, jako kaszę na smaczną kolację, zwłaszcza nadającą się dla dzieci.
Smacznego!