Czekoladowy ryż w parowarze

Przygotowanie ryżowej kaszy w parowarze.
przepis,fotoprzepis,ryż,czekolada,Śniadaniowe kasze,Przepisy do parowaru,Bezglutenowe
Śniadaniowe kasze
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
270 g
Energia porcji
363 kcal
Czas przygotowania
50 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 121 | łyżki kcal | |
czekolada | 50 257 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 800 384 | mililitrów kcal | |
ryż | 200 688 | gramów kcal |
Przepis
1.
ryż 200 gramów
Ryż przemywamy pod bieżącą wodą na sitku i wsypujemy do pojemnika do gotowania ryżu w parowarze (możemy użyć też inny nadający nie pojemnik).

2.
cukier kryształ 2 łyżki • mleko półtłuste 1,5% 800 mililitrów • czekolada 50 gramów
Dosypujemy cukier, zalewamy mlekiem i wrzucamy na kawałki pokruszoną czekoladę.

3.
Pojemnik z ryżem wkładamy do dolnego pojemnika w parowarze i nastawiamy czas parzenia na 50 minut. Po 20 minutach odkrywamy wierch pojemnika i ryż mieszamy.

4.
Po skończeniu parzenia ryż ponownie mieszamy i zostawiamy w parowarze około godzinę do wystygnięcia. Po wyciągnięciu mieszamy trzeci raz. Czekoladowy ryż podajemy ciepły, jako kaszę na smaczną kolację, zwłaszcza nadającą się dla dzieci.

Smacznego!