swiatwemnie.pl

Czekoladowy ryż w parowarze

    

Przygotowanie ryżowej kaszy w parowarze.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

 

 

cukier kryształ2łyżki
czekolada50gramów
mleko półtłuste 1,5%800mililitrów
ryż200gramów

1. 

ryż 200 gramów

Ryż przemywamy pod bieżącą wodą na sitku i wsypujemy do pojemnika do gotowania ryżu w parowarze (możemy użyć też inny nadający nie pojemnik).

2. 

cukier kryształ 2 łyżki  mleko półtłuste 1,5% 800 mililitrów  czekolada 50 gramów

Dosypujemy cukier, zalewamy mlekiem i wrzucamy na kawałki pokruszoną czekoladę.

3. 

Pojemnik z ryżem wkładamy do dolnego pojemnika w parowarze i nastawiamy czas parzenia na 50 minut. Po 20 minutach odkrywamy wierch pojemnika i ryż mieszamy.

4. 

Po skończeniu parzenia ryż ponownie mieszamy i zostawiamy w parowarze około godzinę do wystygnięcia. Po wyciągnięciu mieszamy trzeci raz. Czekoladowy ryż podajemy ciepły, jako kaszę na smaczną kolację, zwłaszcza nadającą się dla dzieci.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się