swiatwemnie.pl

Ciasto z boczkiem

    

Przepis na tradycyjne ciasto, pochodzące ze wschodniej Słowacji. Podaje się je jako dodatek do kapuśniaka albo jako samodzielne danie.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

55 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

kiszona kapusta500gramów
masło80gramów
mleko półtłuste 1,5%0.2litra
mąka luksusowa pszenna T550300gramów
proszek do pieczenia½opakowania
sól½łyżeczki
wędzony boczek150gramów

1. 

kiszona kapusta 500 gramów

Kapustę kiszoną zlewamy i na sitku wyciskamy sok. Na deseczce na drobno siekamy.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  proszek do pieczenia ½ opakowania  masło 80 gramów  mleko półtłuste 1,5% 0.2 litra  sól ½ łyżeczki  wędzony boczek 150 gramów

W ten sposób przygotowaną kapustę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Dodajemy 100 ml mleka (w oryginalnym przepisie używa się kwaszone mleko), masło (tłuszcz) i usmażone skwarki z boczku. Wyrabiamy ciasto, do którego według potrzeby dodajemy mleko. Ciasto jest lepiące, dobrze posypujemy mąką stolnicę.

3. 

Na wysmarowaną i posypaną mąką blachę rozciągamy ciasto.

4. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 - 40 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się