Gulasz szegedyński z tempehem
![Gulasz szegedyński z tempehem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001537/img_pl_4x3/gulasz-szegedynski-z-tempehem_00180.jpg)
Przepis na gulasz szegedyński z tempehem jako doskonały zamiennik mięsa - odżywczo i smakowo.
przepis,fotoprzepis,kiszona kapusta,tempeh,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Wegańskie przepisy,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
cebula | 200 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
kiszona kapusta | 500 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
olej słonecznikowy | 4 | łyżki | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | 1 | łyżeczka | |
sojowe mleko | 200 | mililitrów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
tempeh | 200 | gramów | |
woda | 300 | mililitrów |
Przepis
1.
olej słonecznikowy 4 łyżki • cebula 200 gramów • tempeh 200 gramów
Cebulę smażymy na oleju na złoto często mieszając. Tempeh kroimy na małe kostki, dodajemy do cebuli ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001537/small/IMG_1841.jpg)
2.
... i mieszamy. Smażymy razem 5 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001537/small/IMG_1849.jpg)
3.
sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera 1 łyżeczka
Dodajemy przyprawy i sól. Delikatnie mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001537/small/IMG_1853.jpg)
4.
woda 300 mililitrów • kiszona kapusta 500 gramów
Z kapusty zlewamy zalewę i trochę ją przekrawamy, aby w daniu nie było dużych kawałków. Zawartość garna podlewamy wodą i dodajemy kapustę. Dusimy pod pokrywką 20 minut.
5.
sojowe mleko 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka
Odparowaną wodę uzupełniamy sojowym mlekiem, posypujemy odrobiną mąki i dokładnie mieszamy do zgęstnienia sosu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001537/small/IMG_1857.jpg)
Smacznego!