Gulasz szegedyński z tempehem

Przepis na gulasz szegedyński z tempehem jako doskonały zamiennik mięsa - odżywczo i smakowo.
przepis,fotoprzepis,kiszona kapusta,tempeh,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Wegańskie przepisy,Bezlaktozowe
Dania wegetariańskie
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
249 g
Energia porcji
213 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
cebula | 200 88 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
kiszona kapusta | 500 100 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 53 | łyżka kcal | |
olej słonecznikowy | 4 540 | łyżki kcal | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | 1 19 | łyżeczka kcal | |
sojowe mleko | 200 90 | mililitrów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
tempeh | 200 384 | gramów kcal | |
woda | 300 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
olej słonecznikowy 4 łyżki • cebula 200 gramów • tempeh 200 gramów
Cebulę smażymy na oleju na złoto często mieszając. Tempeh kroimy na małe kostki, dodajemy do cebuli ...

2.
... i mieszamy. Smażymy razem 5 minut.

3.
sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera 1 łyżeczka
Dodajemy przyprawy i sól. Delikatnie mieszamy.

4.
woda 300 mililitrów • kiszona kapusta 500 gramów
Z kapusty zlewamy zalewę i trochę ją przekrawamy, aby w daniu nie było dużych kawałków. Zawartość garna podlewamy wodą i dodajemy kapustę. Dusimy pod pokrywką 20 minut.
5.
sojowe mleko 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka
Odparowaną wodę uzupełniamy sojowym mlekiem, posypujemy odrobiną mąki i dokładnie mieszamy do zgęstnienia sosu.

Smacznego!