Churros

Przepis na ulubiony, tradycyjny, hiszpański churros przygotowany na sposób meksykański z dodatkiem jajek. Churros podaje się z roztopioną czekoladą. W przypadku dużej rodziny radzimy podwoić ilość składników.
przepis,fotoprzepis,masło,mąka chlebowa pszenna T750,cukier puder,cukier puder,śmietana do ubijania (30-33%),Słodkie dania,Kuchnia hiszpańska
Słodkie dania
Kuchnia hiszpańska
Składniki
Składniki
cukier cynamonowy | 0 ?? | kcal | |
cukier puder | 55 214 | gramów kcal | |
czekolada | 150 770 | gramów kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
masło | 100 734 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 215 747 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 220 0 | mililitrów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 150 467 | mililitrów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
woda 220 mililitrów • masło 100 gramów
Do garnka wlewamy wodę i masło, które roztapiamy na małym ogniu.

2.
mąka chlebowa pszenna T750 215 gramów • cukier puder 25 gramów • sól ½ łyżeczki
Dodajemy mąkę, cukier i sól.

3.
Mieszamy, aż ciasto zacznie się odklejać od naczynia. Nie trwa to długo.

4.
jajka kurze 3 sztuki
Czekamy aż ciasto troszkę przestygnie. Następnie do letniego ciasta dodajemy pojedynczo jajka.

5.
Woreczek cukierniczy napełniamy ciastem i wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej dowolne kształty. Churros należy smażyć w dużej ilości oleju, tak aby był w nim całkowicie zanurzony, dzięki czemu usmaży się równomiernie na złoty kolor.

6.
Usmażony churros wyciągamy na papierowe serwetki, następnie czekamy aż odcieknie z niego nadmiar oleju.


8. Przygotowanie czekolady
śmietana do ubijania (30-33%) 150 mililitrów • czekolada 150 gramów • cukier puder 30 gramów
Do garnuszka wlewamy słodka śmietanę i na małym ogniu roztapiamy w nim mleczną lub gorzką czekoladę do gotowania oraz cukier puder.

9.
Churros podajemy ciepły, namaczany w gorącej czekoladzie.

Smacznego!