Ciasteczka z bryndzą
Smaczne słone ciasteczka z nadzieniem z bryndzy i cebulką.
przepis,fotoprzepis,bryndza,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Słone ciasta
Słone ciasta
Kategorie
Słone ciasta
Składniki
Składniki
bryndza | 250 | gramów | |
cukier kryształ | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kminek | - | ||
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 300 | gramów | |
masło | 80 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 275 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | 75 | mililitrów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
sól | - | ||
zielona cebulka | 2 | sztuki | |
ziemniaki | 120 | gramów | |
świeże drożdże | 20 | gramów |
Przepis
2. Ciasto
mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • świeże drożdże 20 gramów • cukier kryształ ½ łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 275 gramów • jajka kurze 1 sztuka • olej słonecznikowy 75 mililitrów • sól ½ łyżeczki
W ciepłym mleku rozdrabniamy drożdże, dodajemy trochę cukru i wyrabiamy rozczyn. Do miski zważymy obydwie mąki, dodajemy jajka, olej, sól i dolewamy rozczyn. Dobrze wyrabiamy ciasto i przykryte odstawimy do wyrośnięcia.
3. Nadzienie z bryndzy
Ugotowane, wystudzone ziemniaki obieramy i na drobno trzemy.
5.
bryndza 250 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól 1.5 łyżeczki • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 300 gramów
Do ziemniaków dodajemy bryndzę, cebulkę, jajka, sól i śmietanę. Wszystko razem mieszamy.
6. Ciasteczka
Wyrośnięte ciasto po częściach na cienko rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy z niego większe kółeczka.
7.
masło 80 gramów
Kółeczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde kółeczko smarujemy roztopionym masłem.
8.
Na środek kółeczka kładziemy jedną łyżkę nadzienia i rozcieramy je nie całkowicie po brzegach. Według smaku możemy nadzienie jeszcze posypać solą (uwaga, samo nadzienie jest dość słone)...
10.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor (około 20 minut w temperaturze 180°C). Ciasteczka po upieczeniu są chrupiące, gdy je zamkniemy w pojemniku, zmiękną.
Smacznego!