PRZEPISY

Ciasteczka z bryndzą

Ciasteczka z bryndzą

Smaczne słone ciasteczka z nadzieniem z bryndzy i cebulką.

przepis,fotoprzepis,bryndza,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Słone ciasta

Słone ciasta

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Słone ciasta  

 

Składniki

Składniki

bryndza250gramów
cukier kryształ½łyżeczki
jajka kurze3sztuki
kminek-
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)300gramów
masło80gramów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
mąka luksusowa pszenna T550275gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
olej słonecznikowy75mililitrów
sól2łyżeczki
sól-
zielona cebulka2sztuki
ziemniaki120gramów
świeże drożdże20gramów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 120 gramów

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Odstawiamy do wystudzenia.

2. Ciasto

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  świeże drożdże 20 gramów  cukier kryształ ½ łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 275 gramów  jajka kurze 1 sztuka  olej słonecznikowy 75 mililitrów  sól ½ łyżeczki

W ciepłym mleku rozdrabniamy drożdże, dodajemy trochę cukru i wyrabiamy rozczyn. Do miski zważymy obydwie mąki, dodajemy jajka, olej, sól i dolewamy rozczyn. Dobrze wyrabiamy ciasto i przykryte odstawimy do wyrośnięcia.

3. Nadzienie z bryndzy

Ugotowane, wystudzone ziemniaki obieramy i na drobno trzemy.

4. 

zielona cebulka 2 sztuki

Cebulkę kroimy na cienkie paseczki a potem na drobno siekamy.

5. 

bryndza 250 gramów  jajka kurze 2 sztuki  sól 1.5 łyżeczki  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 300 gramów

Do ziemniaków dodajemy bryndzę, cebulkę, jajka, sól i śmietanę. Wszystko razem mieszamy.

6. Ciasteczka

mąka luksusowa pszenna T550

Wyrośnięte ciasto po częściach na cienko rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy z niego większe kółeczka.

7. 

masło 80 gramów

Kółeczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde kółeczko smarujemy roztopionym masłem.

8. 

sól

Na środek kółeczka kładziemy jedną łyżkę nadzienia i rozcieramy je nie całkowicie po brzegach. Według smaku możemy nadzienie jeszcze posypać solą (uwaga, samo nadzienie jest dość słone)...

9. 

kminek

...albo kółeczka posypujemy kminkiem.

10. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor (około 20 minut w temperaturze 180°C). Ciasteczka po upieczeniu są chrupiące, gdy je zamkniemy w pojemniku, zmiękną.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie