swiatwemnie.pl

Ciasteczka z bryndzą

Smaczne słone ciasteczka z nadzieniem z bryndzy i cebulką.

 

Ilość porcji: 30

Czas przygotowania: 2 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

ziemniaki 120 g

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Odstawiamy do wystudzenia.

2. Ciasto

mleko półtłuste 1,5% 300 ml  świeże drożdże 20 g  cukier kryształ ½ łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 250 g  mąka luksusowa pszenna T550 275 g  jajka kurze 1 sztuka  olej słonecznikowy 75 ml  sól ½ łyżeczki

W ciepłym mleku rozdrabniamy drożdże, dodajemy trochę cukru i wyrabiamy rozczyn. Do miski zważymy obydwie mąki, dodajemy jajka, olej, sól i dolewamy rozczyn. Dobrze wyrabiamy ciasto i przykryte odstawimy do wyrośnięcia.

Ciasto

3. Nadzienie z bryndzy

Ugotowane, wystudzone ziemniaki obieramy i na drobno trzemy.

Nadzienie z bryndzy

4. 

zielona cebulka 2 sztuki

Cebulkę kroimy na cienkie paseczki a potem na drobno siekamy.

5. 

bryndza 250 g  jajka kurze 2 sztuki  sól 1.5 łyżeczki  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 300 g

Do ziemniaków dodajemy bryndzę, cebulkę, jajka, sól i śmietanę. Wszystko razem mieszamy.

6. Ciasteczka

mąka luksusowa pszenna T550

Wyrośnięte ciasto po częściach na cienko rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wykrawamy z niego większe kółeczka.

Ciasteczka

7. 

masło 80 g

Kółeczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde kółeczko smarujemy roztopionym masłem.

8. 

sól

Na środek kółeczka kładziemy jedną łyżkę nadzienia i rozcieramy je nie całkowicie po brzegach. Według smaku możemy nadzienie jeszcze posypać solą (uwaga, samo nadzienie jest dość słone)...

9. 

kminek

...albo kółeczka posypujemy kminkiem.

10. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor (około 20 minut w temperaturze 180°C). Ciasteczka po upieczeniu są chrupiące, gdy je zamkniemy w pojemniku, zmiękną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się