PRZEPISY

Naleśniki

Naleśniki

Podstawowy przepis na naleśniki.

przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,mąka chlebowa pszenna T750,Naleśniki

Naleśniki

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

Kategorie

Naleśniki  

 

Składniki

Składniki

mleko tłuste 3,5%500mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750400gramów
sól-
woda sodowa500mililitrów

 

Przepis

1. 

mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów  woda sodowa 500 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów  sól

Z mleka, wody, mąki i szczypty soli mieszamy rzadkie ciasto na gładko. Patelnię na naleśniki, albo inną, najlepiej z nielepiącą się powłoką rozgrzewamy. Wylewamy na nią około 50 ml ciekłego ciasta, które na patelni rozlewamy na kształt naleśnika, przechylaniem i obracaniem patelni, tak abyśmy pokryli całe dno patelni. Gdy zaczną brzegi naleśnika ciemnieć obracamy go na drugą stronę i dosmażamy.

2. 

Naleśniki smażymy szybko, na średnio rozgrzanej patelni, tak aby się nie przypaliły, ale też abyśmy na ich usmażenie długo nie czekali. Pierwszy naleśnik jest często próbny, do ustawienia odpowiedniej temperatury.

3. 

Usmażone naleśniki kładziemy na siebie, odstawiamy by troszkę ostygły i nadziewamy słodkimi albo słonymi nadzieniami. Przy oddzielaniu naleśników od siebie musimy uważać, abyśmy ich nie potargali, ponieważ mają tendencję do sklejania się do siebie, ponieważ podczas ich smażenia nie użyliśmy żadnego tłuszczu.

4. 

Naleśniki z dodaną sodą są delikatne i lekkie. Cukru nie dodajemy, by się nie lepiły na patelni i byśmy ewentualnie mogli napełnić je słonym nadzieniem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie