swiatwemnie.pl

Naleśniki

     

Podstawowy przepis na naleśniki.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

Mleko tłuste 3,5%500mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t750400gramów
Sól
Woda sodowa500mililitrów

1. 

mleko tłuste 3,5% 500 ml  woda sodowa 500 ml  mąka chlebowa pszenna T750 400 g  sól

Z mleka, wody, mąki i szczypty soli mieszamy rzadkie ciasto na gładko. Patelnię na naleśniki, albo inną, najlepiej z nielepiącą się powłoką rozgrzewamy. Wylewamy na nią około 50 ml ciekłego ciasta, które na patelni rozlewamy na kształt naleśnika, przechylaniem i obracaniem patelni, tak abyśmy pokryli całe dno patelni. Gdy zaczną brzegi naleśnika ciemnieć obracamy go na drugą stronę i dosmażamy.

2. 

Naleśniki smażymy szybko, na średnio rozgrzanej patelni, tak aby się nie przypaliły, ale też abyśmy na ich usmażenie długo nie czekali. Pierwszy naleśnik jest często próbny, do ustawienia odpowiedniej temperatury.

3. 

Usmażone naleśniki kładziemy na siebie, odstawiamy by troszkę ostygły i nadziewamy słodkimi albo słonymi nadzieniami. Przy oddzielaniu naleśników od siebie musimy uważać, abyśmy ich nie potargali, ponieważ mają tendencję do sklejania się do siebie, ponieważ podczas ich smażenia nie użyliśmy żadnego tłuszczu.

4. 

Naleśniki z dodaną sodą są delikatne i lekkie. Cukru nie dodajemy, by się nie lepiły na patelni i byśmy ewentualnie mogli napełnić je słonym nadzieniem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się