PRZEPISY

Naleśniki

Naleśniki

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Podstawowy przepis na naleśniki.

przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,mąka chlebowa pszenna T750,Naleśniki

Naleśniki

Pichcił

Ilość porcji

16

Masa porcji

88 g

Energia porcji

107 kcal

Czas przygotowania

Trudność

niska

Kategorie

Naleśniki  

Składniki

Składniki

mleko tłuste 3,5%

500

320

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

400

1388

gramów

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

woda sodowa

500

0

mililitrów

kcal

 

Przepis

1. 

mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów  woda sodowa 500 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów  sól 1 szczypta

Z mleka, wody, mąki i szczypty soli mieszamy rzadkie ciasto na gładko. Patelnię na naleśniki, albo inną, najlepiej z nielepiącą się powłoką rozgrzewamy. Wylewamy na nią około 50 ml ciekłego ciasta, które na patelni rozlewamy na kształt naleśnika, przechylaniem i obracaniem patelni, tak abyśmy pokryli całe dno patelni. Gdy zaczną brzegi naleśnika ciemnieć obracamy go na drugą stronę i dosmażamy.

Z mleka, wody, mąki i szczypty soli mieszamy...

2. 

Naleśniki smażymy szybko, na średnio rozgrzanej patelni, tak aby się nie przypaliły, ale też abyśmy na ich usmażenie długo nie czekali. Pierwszy naleśnik jest często próbny, do ustawienia odpowiedniej temperatury.

Naleśniki smażymy szybko, na średnio rozgrzanej...

3. 

Usmażone naleśniki kładziemy na siebie, odstawiamy by troszkę ostygły i nadziewamy słodkimi albo słonymi nadzieniami. Przy oddzielaniu naleśników od siebie musimy uważać, abyśmy ich nie potargali, ponieważ mają tendencję do sklejania się do siebie, ponieważ podczas ich smażenia nie użyliśmy żadnego tłuszczu.

Usmażone naleśniki kładziemy na siebie,...

4. 

Naleśniki z dodaną sodą są delikatne i lekkie. Cukru nie dodajemy, by się nie lepiły na patelni i byśmy ewentualnie mogli napełnić je słonym nadzieniem.

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się