Irlandzki chleb ziemniaczany
![Irlandzki chleb ziemniaczany](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001419/img_pl_4x3/irlandzki-chleb-ziemniaczany_00180.jpg)
Przepis na przygotowanie tradycyjnego grubego ziemniaczanego placka pieczonego w piekarniku. Nadaje się jako dodatek do głównego dania lub jako samodzielne danie. Jeśli lubicie go tłuściejszy, możecie go sobie zamiast w piekarniku usmażyć na patelni.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,Dodatki ziemniaczane,Sezonowe przepisy
Dodatki ziemniaczane
Przepis
1.
ziemniaki 1 kilogram • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001419/small/IMG_0627.jpg)
2.
masło 50 gramów • sól ½ łyżeczki • mąka luksusowa pszenna T550 10 łyżek
Po ugotowaniu z garnka wylewamy wodę. Do ziemniaków dodajemy wodę, sól, mąkę i ubijamy na puree.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001419/small/IMG_0629.jpg)
3.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001419/small/IMG_0632.jpg)
4.
Puree rozsmarowujemy na natłuszczoną blachę, albo papier do pieczenia, na grubość około pół centymetra.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001419/small/IMG_0633.jpg)
5.
Pieczemy na złoty kolor w 200°C około 40 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001419/small/IMG_0635.jpg)
6.
Po ostudzeniu podajemy dowolnie pokrojony jako dodatek do głównego dania, albo jako samodzielny przysmak.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001419/small/IMG_0637.jpg)
Smacznego!