Irlandzki chleb ziemniaczany
Przepis na przygotowanie tradycyjnego grubego ziemniaczanego placka pieczonego w piekarniku. Nadaje się jako dodatek do głównego dania lub jako samodzielne danie. Jeśli lubicie go tłuściejszy, możecie go sobie zamiast w piekarniku usmażyć na patelni.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,Dodatki ziemniaczane,Sezonowe przepisy
Dodatki ziemniaczane
Przepis
1.
ziemniaki 1 kilogram • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.
2.
masło 50 gramów • sól ½ łyżeczki • mąka luksusowa pszenna T550 10 łyżek
Po ugotowaniu z garnka wylewamy wodę. Do ziemniaków dodajemy wodę, sól, mąkę i ubijamy na puree.
3.
4.
Puree rozsmarowujemy na natłuszczoną blachę, albo papier do pieczenia, na grubość około pół centymetra.
5.
Pieczemy na złoty kolor w 200°C około 40 minut.
6.
Po ostudzeniu podajemy dowolnie pokrojony jako dodatek do głównego dania, albo jako samodzielny przysmak.
Smacznego!