PRZEPISY

Irlandzki chleb ziemniaczany

Irlandzki chleb ziemniaczany

Przepis na przygotowanie tradycyjnego grubego ziemniaczanego placka pieczonego w piekarniku. Nadaje się jako dodatek do głównego dania lub jako samodzielne danie. Jeśli lubicie go tłuściejszy, możecie go sobie zamiast w piekarniku usmażyć na patelni.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,Dodatki ziemniaczane,Sezonowe przepisy

Dodatki ziemniaczane

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

masło50gramów
mąka luksusowa pszenna T55010łyżek
sól1.5łyżeczki
ziemniaki1kilogram

 

Przepis

1. 

ziemniaki 1 kilogram  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i...

2. 

masło 50 gramów  sól ½ łyżeczki  mąka luksusowa pszenna T550 10 łyżek

Po ugotowaniu z garnka wylewamy wodę. Do ziemniaków dodajemy wodę, sól, mąkę i ubijamy na puree.

Po ugotowaniu z garnka wylewamy wodę. Do...

3. 

...

4. 

Puree rozsmarowujemy na natłuszczoną blachę, albo papier do pieczenia, na grubość około pół centymetra.

Puree rozsmarowujemy na natłuszczoną blachę,...

5. 

Pieczemy na złoty kolor w 200°C około 40 minut.

Pieczemy na złoty kolor w 200°C około 40 minut....

6. 

Po ostudzeniu podajemy dowolnie pokrojony jako dodatek do głównego dania, albo jako samodzielny przysmak.

Po ostudzeniu podajemy dowolnie pokrojony jako...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się