swiatwemnie.pl

Irlandzki chleb ziemniaczany

     

Przepis na przygotowanie tradycyjnego grubego ziemniaczanego placka pieczonego w piekarniku. Nadaje się jako dodatek do głównego dania lub jako samodzielne danie. Jeśli lubicie go tłuściejszy, możecie go sobie zamiast w piekarniku usmażyć na patelni.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Masło50gramów
Mąka luksusowa pszenna t55010łyżek
Sól1.5łyżeczki
Ziemniaki1kilogram

1. 

ziemniaki 1 kg  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.

2. 

masło 50 g  sól ½ łyżeczki  mąka luksusowa pszenna T550 10 łyżek

Po ugotowaniu z garnka wylewamy wodę. Do ziemniaków dodajemy wodę, sól, mąkę i ubijamy na puree.

3. 

4. 

Puree rozsmarowujemy na natłuszczoną blachę, albo papier do pieczenia, na grubość około pół centymetra.

5. 

Pieczemy na złoty kolor w 200°C około 40 minut.

6. 

Po ostudzeniu podajemy dowolnie pokrojony jako dodatek do głównego dania, albo jako samodzielny przysmak.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się