Zapiekany kalafior z parmezanem
Szybka lekka kolacja. Możemy podawać jako samodzielne danie, albo z ziemniaczanymi dodatkami.
przepis,fotoprzepis,kalafior,ser Parmezan,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
jajka kurze | 4 | sztuki | |
kalafior | 400 | gramów | |
masło | 40 | gramów | |
ser Parmezan | 40 | gramów | |
sól | - | ||
sól himalajska różowa | ½ | łyżeczki | |
woda | - |
Przepis
1.
kalafior 400 gramów • woda • sól
Kalafior rozdzielamy na małe różyczki i w słonej wodzie 10-15 minut je gotujemy. Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.
2.
jajka kurze 4 sztuki • ser Parmezan 40 gramów • sól himalajska różowa ½ łyżeczki
Parmezan trzemy i mieszamy z jajkami. Solimy.
3.
masło 40 gramów
Kalafior rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego grubo wysmarowanego masłem. Zalewamy jajkami z serem.
4.
W rozgrzanym piekarniku zapiekamy.
Smacznego!