Zapiekany kalafior z parmezanem

Szybka lekka kolacja. Możemy podawać jako samodzielne danie, albo z ziemniaczanymi dodatkami.
przepis,fotoprzepis,kalafior,ser Parmezan,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
kalafior | 400 116 | gramów kcal | |
masło | 40 294 | gramów kcal | |
ser Parmezan | 40 157 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
sól himalajska różowa | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
kalafior 400 gramów • woda • sól
Kalafior rozdzielamy na małe różyczki i w słonej wodzie 10-15 minut je gotujemy. Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.

2.
jajka kurze 4 sztuki • ser Parmezan 40 gramów • sól himalajska różowa ½ łyżeczki
Parmezan trzemy i mieszamy z jajkami. Solimy.

3.
masło 40 gramów
Kalafior rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego grubo wysmarowanego masłem. Zalewamy jajkami z serem.

4.
W rozgrzanym piekarniku zapiekamy.

Smacznego!