Zapiekany kalafior z parmezanem

Szybka lekka kolacja. Możemy podawać jako samodzielne danie, albo z ziemniaczanymi dodatkami.
przepis,fotoprzepis,kalafior,ser Parmezan,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
| jajka kurze | 4 352  | sztuki kcal  | |
| kalafior | 400 116  | gramów kcal  | |
| masło | 40 294  | gramów kcal  | |
| ser Parmezan | 40 157  | gramów kcal  | |
| sól | 0 ??  | kcal  | |
| sól himalajska różowa | ½ 0  | łyżeczki kcal  | |
| woda | 0 ??  | kcal  | 
Przepis
1.
kalafior 400 gramów • woda • sól
Kalafior rozdzielamy na małe różyczki i w słonej wodzie 10-15 minut je gotujemy. Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia.

2.
jajka kurze 4 sztuki • ser Parmezan 40 gramów • sól himalajska różowa ½ łyżeczki
Parmezan trzemy i mieszamy z jajkami. Solimy.

3.
masło 40 gramów
Kalafior rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego grubo wysmarowanego masłem. Zalewamy jajkami z serem.

4.
W rozgrzanym piekarniku zapiekamy.

Smacznego!





















