swiatwemnie.pl

Myśliwskie orzechowe guziczki

    

Drobne chrupiące ciasteczka z orzechową pianą, ulubiony smakołyk na wasz bożonarodzeniowy stół.

Pichcił

Ilość porcji

50

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 175 gramów  cukier puder 25 gramów  masło 90 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  mleko tłuste 3,5% 1 łyżka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, miękkie masło, żółtka i troszkę mleka.

2. 

Wyrabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do odpoczęcia w chłodne miejsce .

3. 

białko jajka 2 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

cukier puder 120 gramów

Do piany dodajemy cukier...

5. 

...i w gorącej parnej kąpieli mieszamy gładki krem. Mieszamy około 5 minut, krem nie śmie się gotować.

6. 

mielone orzechy włoskie 100 gramów

Do kremu dodajemy orzechy...

7. 

...i mieszamy.

8. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm i wykrawamy kształty.

9. 

Wykrojone kształty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

10. 

orzechy włoskie

Na kółeczka kładziemy łyżeczką kupki orzechowej piany. Ozdabiamy włoskimi orzechami.

11. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 160 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się