swiatwemnie.pl

Myśliwskie orzechowe guziczki

     

Drobne chrupiące ciasteczka z orzechową pianą, ulubiony smakołyk na wasz bożonarodzeniowy stół.

Pichcił

Ilość porcji

50

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 175 g  cukier puder 25 g  masło 90 g  żółtko jajka 2 sztuki  mleko tłuste 3,5% 1 łyżka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, miękkie masło, żółtka i troszkę mleka.

2. 

Wyrabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do odpoczęcia w chłodne miejsce .

3. 

białko jajka 2 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

cukier puder 120 g

Do piany dodajemy cukier...

5. 

...i w gorącej parnej kąpieli mieszamy gładki krem. Mieszamy około 5 minut, krem nie śmie się gotować.

6. 

mielone orzechy włoskie 100 g

Do kremu dodajemy orzechy...

7. 

...i mieszamy.

8. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm i wykrawamy kształty.

9. 

Wykrojone kształty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

10. 

orzechy włoskie

Na kółeczka kładziemy łyżeczką kupki orzechowej piany. Ozdabiamy włoskimi orzechami.

11. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 160 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się