Myśliwskie orzechowe guziczki

Drobne chrupiące ciasteczka z orzechową pianą, ulubiony smakołyk na wasz bożonarodzeniowy stół.
przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,orzechy włoskie,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 34 | sztuki kcal | |
cukier puder | 145 563 | gramów kcal | |
masło | 90 661 | gramów kcal | |
mielone orzechy włoskie | 100 674 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 1 10 | łyżka kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 175 608 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
orzechy włoskie | 0 ?? | kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 175 gramów • cukier puder 25 gramów • masło 90 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • mleko tłuste 3,5% 1 łyżka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, miękkie masło, żółtka i troszkę mleka.

2.
Wyrabiamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do odpoczęcia w chłodne miejsce .



5.
...i w gorącej parnej kąpieli mieszamy gładki krem. Mieszamy około 5 minut, krem nie śmie się gotować.


7.
...i mieszamy.

8.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm i wykrawamy kształty.

9.
Wykrojone kształty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

10.
Na kółeczka kładziemy łyżeczką kupki orzechowej piany. Ozdabiamy włoskimi orzechami.

11.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 160 °C.

Smacznego!