Wiosenna mięsna rolada
![Wiosenna mięsna rolada](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002028/img_pl_4x3/wiosenna-miesna-rolada_00180.jpg)
Kolorowa wołowa rolada zapieczona w cieście francuskim. Możemy ją podawać jako ciepły obiad z ziemniaczanymi dodatkami. Tak samo doskonale smakuje na zimno i dlatego świetnie pasuje jako wielkanocny poczęstunek.
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,jajka kurze,jajka kurze,wołowe mięso mielone,świeże liście szpinaku,Wołowina,Wielkanoc,Sezonowe przepisy
Wołowina
Składniki
Składniki
ciasto francuskie | 275 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 6 | sztuk | |
marchew | 150 | gramów | |
smalec | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
twardy ser | 150 | gramów | |
woda | 100 | mililitrów | |
wołowe mięso mielone | 1200 | gramów | |
świeże liście szpinaku | 120 | gramów |
Przepis
1.
jajka kurze 4 sztuki
Jajka myjemy i gotujemy na twardo (10 minut). Gorącą wodę zlewamy i jajka zalewamy zimną wodą. Po wystudzeniu je obieramy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002028/small/IMG_7971.jpg)
2.
wołowe mięso mielone 1200 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól 1 łyżeczka • jajka kurze 1 sztuka
Mięso wkładamy do miski, dodajemy pieprz, sól i jajko. Dobrze mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002028/small/IMG_7961.jpg)
3.
Na deskę podwójnie kładziemy folię aluminiową o wielkości około 50 x 45 cm. Folię grubo smarujemy smalcem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002028/small/IMG_7962.jpg)
4.
Na folii rozkładamy mięso i wytwarzamy płat o wielkości 45 x 30 cm.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002028/small/IMG_7965.jpg)
5.
świeże liście szpinaku 120 gramów • marchew 150 gramów
Myjemy i osuszamy liście szpinaku. Marchewkę obieramy, myjemy i na grubo trzemy. Na mięsie rozkładamy szpinak i posypujemy marchewką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002028/small/IMG_7967.jpg)
6.
twardy ser 150 gramów
Na marchewce układamy plasterki sera, albo również możemy użyć na grubo starty ser. Na mniejszy brzeg kładziemy jajka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002028/small/IMG_7972.jpg)
7.
Za pomocą folii...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002028/small/IMG_7976.jpg)
8.
...zaczynamy roladę zawijać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002028/small/IMG_7979.jpg)
9.
woda 100 mililitrów
Roladę zawiniętą w folię aluminiową kładziemy do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią i zawijamy brzegi rolady. Podlewamy odrobiną wody.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002028/small/IMG_7982.jpg)
10.
Pieczemy 60 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002028/small/IMG_7983.jpg)
11.
ciasto francuskie 275 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Po ostudzeniu kładziemy roladę na rozwinięte ciasto francuskie, zawijamy i przekładamy do naczynia, razem z papierem do pieczenia, w które było zawinięte ciasto francuskie. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002028/small/IMG_8009.jpg)
12.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002028/small/IMG_8021.jpg)
Smacznego!