PRZEPISY

Wiosenna mięsna rolada

Wiosenna mięsna rolada

Kolorowa wołowa rolada zapieczona w cieście francuskim. Możemy ją podawać jako ciepły obiad z ziemniaczanymi dodatkami. Tak samo doskonale smakuje na zimno i dlatego świetnie pasuje jako wielkanocny poczęstunek.

przepis,fotoprzepis,jajka kurze,jajka kurze,jajka kurze,wołowe mięso mielone,świeże liście szpinaku,Wołowina,Wielkanoc

Wołowina

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

ciasto francuskie275gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
jajka kurze6sztuk
marchew150gramów
smalec-
sól1łyżeczka
twardy ser150gramów
woda100mililitrów
wołowe mięso mielone1200gramów
świeże liście szpinaku120gramów

 

Przepis

1. 

jajka kurze 4 sztuki

Jajka myjemy i gotujemy na twardo (10 minut). Gorącą wodę zlewamy i jajka zalewamy zimną wodą. Po wystudzeniu je obieramy.

2. 

wołowe mięso mielone 1200 gramów  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka  jajka kurze 1 sztuka

Mięso wkładamy do miski, dodajemy pieprz, sól i jajko. Dobrze mieszamy.

3. 

smalec

Na deskę podwójnie kładziemy folię aluminiową o wielkości około 50 x 45 cm. Folię grubo smarujemy smalcem.

4. 

Na folii rozkładamy mięso i wytwarzamy płat o wielkości 45 x 30 cm.

5. 

świeże liście szpinaku 120 gramów  marchew 150 gramów

Myjemy i osuszamy liście szpinaku. Marchewkę obieramy, myjemy i na grubo trzemy. Na mięsie rozkładamy szpinak i posypujemy marchewką.

6. 

twardy ser 150 gramów

Na marchewce układamy plasterki sera, albo również możemy użyć na grubo starty ser. Na mniejszy brzeg kładziemy jajka.

7. 

Za pomocą folii...

8. 

...zaczynamy roladę zawijać.

9. 

woda 100 mililitrów

Roladę zawiniętą w folię aluminiową kładziemy do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią i zawijamy brzegi rolady. Podlewamy odrobiną wody.

10. 

Pieczemy 60 minut-y w temperaturze 180 °C.

11. 

ciasto francuskie 275 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Po ostudzeniu kładziemy roladę na rozwinięte ciasto francuskie, zawijamy i przekładamy do naczynia, razem z papierem do pieczenia, w które było zawinięte ciasto francuskie. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

12. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się