PRZEPISY

Smażone wołowe kuleczki

Smażone wołowe kuleczki

Mięsne kuleczki możemy podawać z ziemniaczanymi dodatkami, ale najsmaczniejsze są podawane z sosami albo dodatkami na gęsto.

przepis,fotoprzepis,wołowe mięso mielone,Wołowina

Wołowina

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Wołowina  

 

Składniki

Składniki

Koperkowy sos przepis-
cebula100gramów
czosnek10gramów
jajka kurze1sztuka
mąka chlebowa pszenna T75050gramów
olej rzepakowy-
pieprz biały mielony½łyżeczki
sól1.5łyżeczki
wołowe mięso mielone500gramów

 

Przepis

1. 

cebula 100 gramów  czosnek 10 gramów

Czosnek i cebulę obieramy. Cebulę na drobno kroimy a czosnek dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę.

2. 

wołowe mięso mielone 500 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów  sól 1.5 łyżeczki  pieprz biały mielony ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka

Dodajemy mięso, troszkę mąki, sól, pieprz i jajko. Dobrze mieszamy i formujemy średniej wielkości kuleczki.

3. 

olej rzepakowy

Wkładamy na gorący olej i pod pokrywką 10 minut smażymy.

4. 

Obracamy i smażymy z drugiej strony odkryte (też około 10 minut).

5. 

Wyciągamy z patelni na ręczniczek papierowy i odstawiamy by wsiąkł pozostały olej.

6. Smażone wołowe kuleczki z knedlem i koperkowym sosem

Koperkowy sos przepis

Propozycja podania

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie