swiatwemnie.pl

Smażone wołowe kuleczki

     

Mięsne kuleczki możemy podawać z ziemniaczanymi dodatkami, ale najsmaczniejsze są podawane z sosami albo dodatkami na gęsto.

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

cebula 100 g  czosnek 10 g

Czosnek i cebulę obieramy. Cebulę na drobno kroimy a czosnek dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę.

2. 

wołowe mięso mielone 500 g  mąka chlebowa pszenna T750 50 g  sól 1.5 łyżeczki  pieprz biały mielony ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka

Dodajemy mięso, troszkę mąki, sól, pieprz i jajko. Dobrze mieszamy i formujemy średniej wielkości kuleczki.

3. 

olej rzepakowy

Wkładamy na gorący olej i pod pokrywką 10 minut smażymy.

4. 

Obracamy i smażymy z drugiej strony odkryte (też około 10 minut).

5. 

Wyciągamy z patelni na ręczniczek papierowy i odstawiamy by wsiąkł pozostały olej.

6. Smażone wołowe kuleczki z knedlem i koperkowym sosem

Koperkowy sos przepis

Propozycja podania

Smażone wołowe kuleczki z knedlem i koperkowym sosem

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się