Smażone wołowe kuleczki
Mięsne kuleczki możemy podawać z ziemniaczanymi dodatkami, ale najsmaczniejsze są podawane z sosami albo dodatkami na gęsto.
przepis,fotoprzepis,wołowe mięso mielone,Wołowina
Wołowina
Kategorie
Wołowina
Składniki
Składniki
Koperkowy sos przepis | - | ||
cebula | 100 | gramów | |
czosnek | 10 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 50 | gramów | |
olej rzepakowy | - | ||
pieprz biały mielony | ½ | łyżeczki | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
wołowe mięso mielone | 500 | gramów |
Przepis
1.
cebula 100 gramów • czosnek 10 gramów
Czosnek i cebulę obieramy. Cebulę na drobno kroimy a czosnek dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę.
2.
wołowe mięso mielone 500 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów • sól 1.5 łyżeczki • pieprz biały mielony ½ łyżeczki • jajka kurze 1 sztuka
Dodajemy mięso, troszkę mąki, sól, pieprz i jajko. Dobrze mieszamy i formujemy średniej wielkości kuleczki.
4.
Obracamy i smażymy z drugiej strony odkryte (też około 10 minut).
5.
Wyciągamy z patelni na ręczniczek papierowy i odstawiamy by wsiąkł pozostały olej.
Smacznego!