swiatwemnie.pl

Syrop z czarnego bzu

     

Smaczny syrop z czarnego bzu. Dłuższym gotowaniem uzyska ciemniejszy, karmelowy kolor.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

Cukier kryształ3kilogramów
Kwas cytrynowy90gramów
Kwiat czarnego bzu40sztuk
Woda4litry

1. 

kwiat czarnego bzu 40 sztuk

Zbieramy kwiaty bzu w słoneczny dzień. Nie zbieramy kwiatów bzu z krzaków przy drogach. W domu kwiaty szybko myjemy z zimnej wodzie, aby jak najmniej wypłynął z nich pył.

2. 

Kwiaty po 20 sztuk układamy w dwóch większych słoikach do pasteryzowania.

3. 

woda 4 litry  kwas cytrynowy 90 g

Do każdego słoika wlewamy dwa litry wody i wsypujemy 45 g kwasku cytrynowego. Mieszamy i zostawiamy na 24 godziny.

4. 

Po 24 godzinach zawartość słoików przelewamy przez sitko wyłożone gazą do garnka. Kwiaty zawijamy w gazę i dobrze wyciskamy do przecedzonego roztworu.

5. 

cukier kryształ 3 kg

Do syropu dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu 2 godziny. Za ten czas część wody wyparuje, syrop zgęstnieje i ściemnieje.

6. 

Gotowy syrop odstawiamy częściowo do ostudzenia i wlewamy do czterech czystych butelek. Przechowujemy w lodówce. Syrop możemy do szklanych butelek wlewać gorący. Z wymienionej ilości uzyskamy około 3 litry syropu. Syrop konsumujemy w odpowiedniej ilości rozrzedzony z wodą.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się