PRZEPISY

Syrop z czarnego bzu

Syrop z czarnego bzu

Smaczny syrop z czarnego bzu. Dłuższym gotowaniem uzyska ciemniejszy, karmelowy kolor.

przepis,fotoprzepis,kwiat czarnego bzu,Syropy i herbaty,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Syropy i herbaty

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ3kilogramów
kwas cytrynowy90gramów
kwiat czarnego bzu40sztuk
woda4litry

 

Przepis

1. 

kwiat czarnego bzu 40 sztuk

Zbieramy kwiaty bzu w słoneczny dzień. Nie zbieramy kwiatów bzu z krzaków przy drogach. W domu kwiaty szybko myjemy z zimnej wodzie, aby jak najmniej wypłynął z nich pył.

2. 

Kwiaty po 20 sztuk układamy w dwóch większych słoikach do pasteryzowania.

3. 

woda 4 litry  kwas cytrynowy 90 gramów

Do każdego słoika wlewamy dwa litry wody i wsypujemy 45 g kwasku cytrynowego. Mieszamy i zostawiamy na 24 godziny.

4. 

Po 24 godzinach zawartość słoików przelewamy przez sitko wyłożone gazą do garnka. Kwiaty zawijamy w gazę i dobrze wyciskamy do przecedzonego roztworu.

5. 

cukier kryształ 3 kilogramów

Do syropu dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu 2 godziny. Za ten czas część wody wyparuje, syrop zgęstnieje i ściemnieje.

6. 

Gotowy syrop odstawiamy częściowo do ostudzenia i wlewamy do czterech czystych butelek. Przechowujemy w lodówce. Syrop możemy do szklanych butelek wlewać gorący. Z wymienionej ilości uzyskamy około 3 litry syropu. Syrop konsumujemy w odpowiedniej ilości rozrzedzony z wodą.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie