swiatwemnie.pl

Winogronowy dżem

    

Doskonały domowym dżem z drobnych, kwaskowatych, niebieskich winogron. Do jego przygotowania użyty był cukier i trzcinowy cukier żelujący z pektyną, bez konserwantów. Dżem jest dość gęsty, doskonały do naleśników, do smarowania ciast ze słodkimi nadzieniami i na korpus kremowego tortu.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

cukier kryształ2kilogramów
cukier żelujący z pektyną500gramów
winogrona czerwone5kilogramów

1. 

winogrona czerwone 5 kilogramów

Winogrona myjemy i odstawiamy do odcieczenia.

2. 

Jagody winogron obieramy z kiści.

3. 

Winogrona stopniowo, bardzo krótko miksujemy. Tylko tyle, by nie rozkruszyć nasionek.

4. 

Wlewamy do większego garnka.

5. 

Winogronowy miks doprowadzamy do wrzenia i 15-20 minut gotujemy. Zostawiamy w ziemnej wodnej kąpieli do ostudzenia (nie musi być całkowicie zimny).

6. 

Winogronowy miks przecedzamy przez sitko i jak najwięcej wyciskamy.

7. 

cukier kryształ 2 kilogramów

Do czystego winogronowego soku (zostanie nam około 4 l) wsypujemy cukier, ponownie doprowadzamy do wrzenia i często mieszając gotujemy około 1-1,5 godziny. Woda stopniowo odparuje a sok zacznie gęstnieć (zawartość garnka gotowaniem zredukujemy o około 1/3). Gdy zacznie dżem gęstnieć, może się stać, że z garnka wykipi. Dlatego go często mieszamy.

8. 

cukier żelujący z pektyną 500 gramów

Na koniec wsypujemy cukier żelujący i 4 minuty gotujemy.

9. 

Gorący dżem wlewamy do małych, szklanych, umytych słoiczków, zakręcamy wieczka...

10. 

...i słoiczki odwracamy do góry dnem. W ten sposób dżem się pasteryzuje.

11. 

Z wymienionej ilości winogron uzyskamy około 3,5 kg doskonałego domowego dżemu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się