PRZEPISY

Winogronowy dżem

Winogronowy dżem

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Doskonały domowy dżem z drobnych, kwaskowatych, niebieskich winogron. Do jego przygotowania użyty był cukier i trzcinowy cukier żelujący z pektyną, bez konserwantów. Dżem jest dość gęsty, doskonały do naleśników, do smarowania ciast ze słodkimi nadzieniami i na korpus kremowego tortu.

przepis,fotoprzepis,winogrona czerwone,Przetwory,Bezlaktozowe,Bezglutenowe

Przetwory

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ2kilogramów
cukier żelujący z pektyną500gramów
winogrona czerwone5kilogramów

 

Przepis

1. 

winogrona czerwone 5 kilogramów

Winogrona myjemy i odstawiamy do odcieczenia.

Winogrona myjemy i odstawiamy do odcieczenia....

2. 

Jagody winogron obieramy z kiści.

Jagody winogron obieramy z kiści....

3. 

Winogrona stopniowo, bardzo krótko miksujemy. Tylko tyle, by nie rozkruszyć nasionek.

Winogrona stopniowo, bardzo krótko miksujemy....

4. 

Wlewamy do większego garnka.

Wlewamy do większego garnka....

5. 

Winogronowy miks doprowadzamy do wrzenia i 15-20 minut gotujemy. Zostawiamy w ziemnej wodnej kąpieli do ostudzenia (nie musi być całkowicie zimny).

Winogronowy miks doprowadzamy do wrzenia i 15-20...

6. 

Winogronowy miks przecedzamy przez sitko i jak najwięcej wyciskamy.

Winogronowy miks przecedzamy przez sitko i jak...

7. 

cukier kryształ 2 kilogramów

Do czystego winogronowego soku (zostanie nam około 4 l) wsypujemy cukier, ponownie doprowadzamy do wrzenia i często mieszając gotujemy około 1-1,5 godziny. Woda stopniowo odparuje a sok zacznie gęstnieć (zawartość garnka gotowaniem zredukujemy o około 1/3). Gdy zacznie dżem gęstnieć, może się stać, że z garnka wykipi. Dlatego go często mieszamy.

Do czystego winogronowego soku (zostanie nam...

8. 

cukier żelujący z pektyną 500 gramów

Na koniec wsypujemy cukier żelujący i 4 minuty gotujemy.

Na koniec wsypujemy cukier żelujący i 4 minuty...

9. 

Gorący dżem wlewamy do małych, szklanych, umytych słoiczków, zakręcamy wieczka...

Gorący dżem wlewamy do małych, szklanych,...

10. 

...i słoiczki odwracamy do góry dnem. W ten sposób dżem się pasteryzuje.

...i słoiczki odwracamy do góry dnem. W ten...

11. 

Z wymienionej ilości winogron uzyskamy około 3,5 kg doskonałego domowego dżemu.

Z wymienionej ilości winogron uzyskamy około 3,5...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się