Winogronowy dżem

Doskonały domowy dżem z drobnych, kwaskowatych, niebieskich winogron. Do jego przygotowania użyty był cukier i trzcinowy cukier żelujący z pektyną, bez konserwantów. Dżem jest dość gęsty, doskonały do naleśników, do smarowania ciast ze słodkimi nadzieniami i na korpus kremowego tortu.
przepis,fotoprzepis,winogrona czerwone,Przetwory,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Przetwory
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 2 8040 | kilogramów kcal | |
cukier żelujący z pektyną | 500 1930 | gramów kcal | |
winogrona czerwone | 5 3500 | kilogramów kcal |
Przepis

2.
Jagody winogron obieramy z kiści.

3.
Winogrona stopniowo, bardzo krótko miksujemy. Tylko tyle, by nie rozkruszyć nasionek.

4.
Wlewamy do większego garnka.

5.
Winogronowy miks doprowadzamy do wrzenia i 15-20 minut gotujemy. Zostawiamy w ziemnej wodnej kąpieli do ostudzenia (nie musi być całkowicie zimny).

6.
Winogronowy miks przecedzamy przez sitko i jak najwięcej wyciskamy.

7.
cukier kryształ 2 kilogramów
Do czystego winogronowego soku (zostanie nam około 4 l) wsypujemy cukier, ponownie doprowadzamy do wrzenia i często mieszając gotujemy około 1-1,5 godziny. Woda stopniowo odparuje a sok zacznie gęstnieć (zawartość garnka gotowaniem zredukujemy o około 1/3). Gdy zacznie dżem gęstnieć, może się stać, że z garnka wykipi. Dlatego go często mieszamy.


9.
Gorący dżem wlewamy do małych, szklanych, umytych słoiczków, zakręcamy wieczka...

10.
...i słoiczki odwracamy do góry dnem. W ten sposób dżem się pasteryzuje.

11.
Z wymienionej ilości winogron uzyskamy około 3,5 kg doskonałego domowego dżemu.

Smacznego!