swiatwemnie.pl

Bożonarodzeniowy poncz

    

Wspaniale pachnący, w smaku wyrazisty, sumiennie przygotowany...no po prostu fantastyczny domowy poncz, który tradycyjne należy do świąt.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

anyż gwiazdkowy mielony3sztuki
cukier kryształ50gramów
czerwone wino½litra
gruszka1sztuka
herbata owocowa1sztuka
jabłka1sztuka
laski cynamonu2sztuki
miód50gramów
przyprawa goździki całe10sztuk
rum100mililitrów
sok pomarańczowy100mililitrów
sok z cytryny50mililitrów
woda300mililitrów

1. 

woda 300 mililitrów

W czajniku gotujemy wodę.

2. 

cukier kryształ 50 gramów

Do garnka wsypujemy cukier (zważony, albo na oko 3 łyżki stołowe) i powoli karmelizujemy.

3. 

herbata owocowa 1 sztuka

Herbatę owocową zalewamy gorącą wodą i podczas gdy karmelizuje nam się cukier zaparzamy herbatę. Herbatą zalewamy karmel.

4. 

laski cynamonu 2 sztuki  anyż gwiazdkowy mielony 3 sztuki  przyprawa goździki całe 10 sztuk

Dodajemy przyprawy. Gotujemy 5 minut.

5. 

sok z cytryny 50 mililitrów  sok pomarańczowy 100 mililitrów

Wyciskamy sok z jednej cytryny i z dwóch pomarańczy. Wlewamy do garnka...

6. 

miód 50 gramów

...i dodajemy miód (3 łyżki stołowe).

7. 

czerwone wino ½ litra

Wlewamy wino...

8. 

rum 100 mililitrów

...i rum. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia.

9. 

jabłka 1 sztuka  gruszka 1 sztuka

Na małe kawałki kroimy jabłko i gruszkę.

10. 

Część możemy dodać bezpośrednio do garnka, albo owoce rozdzielamy do szklanek i ponczem je zalewamy.

11. 

Gorący poncz od razu serwujemy. Na zdrowie!

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się