Syrop z aronii

Wspaniały zdrowy syrop z płodów aronii, przygotowany na zimno i dlatego pełen witamin...a zatem i cukru :) Z pewnością się z nami zgodzicie, że bez niego aż tak wspaniały by nie był :) Z wymienionej ilości przygotujecie sobie około 2 litry syropu.
przepis,fotoprzepis,Aronia,Syropy i herbaty,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Syropy i herbaty
Składniki
Składniki
Aronia | 500 315 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 1500 6030 | gramów kcal | |
kwas cytrynowy | 40 0 | gramów kcal | |
woda | 500 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
Aronia 500 gramów • woda 500 mililitrów
Aronię obieramy i przemywamy na sitku pod bieżącą wodą. Wodę zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.

2.
Aronię z odrobiną chłodnej przegotowanej wody miksujemy.

3.
Wkładamy do szklanego dzbanka i wlewamy resztę przygotowanej wody.

4.
kwas cytrynowy 40 gramów
Wsypujemy kwas cytrynowy i dobrze mieszamy (drewnianą albo plastikową łyżką). Wkładamy na 48 godzin do lodówki.

5.
Sok przelewamy do większego szklanego słoika. Najlepiej do 4 litrowej szklanej butelki.


7.
Sok przecedzamy przez plastikowe sitko i na tyle ile się da przeciskamy. Potem do kolejnej butelki za pomocą gumki przymocowujemy poskładaną gazę...

8.
...i ponownie przez nią sok przecedzamy.

9.
Miąższ w gazie jak najmocniej wyciskamy.

10.
Syrop przechowujemy w chłodnym miejscu. Smaczny kompot uzyskamy poprzez wymieszanie odpowiedniej ilości syropu z wodą. Teraz naprawdę: Na zdrowie!

Smacznego!