PRZEPISY

Syrop z aronii

Syrop z aronii

Wspaniały zdrowy syrop z płodów aronii, przygotowany na zimno i dlatego pełen witamin...a zatem i cukru :) Z pewnością się z nami zgodzicie, że bez niego aż tak wspaniały by nie był :) Z wymienionej ilości przygotujecie sobie około 2 litry syropu.

przepis,fotoprzepis,Aronia,Syropy i herbaty,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Syropy i herbaty

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Aronia500gramów
cukier kryształ1500gramów
kwas cytrynowy40gramów
woda500mililitrów

 

Przepis

1. 

Aronia 500 gramów  woda 500 mililitrów

Aronię obieramy i przemywamy na sitku pod bieżącą wodą. Wodę zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.

2. 

Aronię z odrobiną chłodnej przegotowanej wody miksujemy.

3. 

Wkładamy do szklanego dzbanka i wlewamy resztę przygotowanej wody.

4. 

kwas cytrynowy 40 gramów

Wsypujemy kwas cytrynowy i dobrze mieszamy (drewnianą albo plastikową łyżką). Wkładamy na 48 godzin do lodówki.

5. 

Sok przelewamy do większego szklanego słoika. Najlepiej do 4 litrowej szklanej butelki.

6. 

cukier kryształ 1500 gramów

Wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści.

7. 

Sok przecedzamy przez plastikowe sitko i na tyle ile się da przeciskamy. Potem do kolejnej butelki za pomocą gumki przymocowujemy poskładaną gazę...

8. 

...i ponownie przez nią sok przecedzamy.

9. 

Miąższ w gazie jak najmocniej wyciskamy.

10. 

Syrop przechowujemy w chłodnym miejscu. Smaczny kompot uzyskamy poprzez wymieszanie odpowiedniej ilości syropu z wodą. Teraz naprawdę: Na zdrowie!

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie