swiatwemnie.pl

Twarogowy deser z brzoskwiniami

    

Lekki i orzeźwiający deser na kruchym cieście ze słodkim twarogiem i brzoskwiniami.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  jajka kurze 2 sztuki  masło 100 gramów  cukier kryształ 50 gramów  sól ¼ łyżeczki

Z mąki, masła, jajek, cukru i szczypty soli wyrabiamy ciasto, które odstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki.

2. 

twaróg granulowany 500 gramów  cukier kryształ 5 łyżek  skrobia kukurydziana 50 gramów  skórka z cytryny  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów  żółtko jajka 2 sztuki

Mieszamy twaróg, żółtka, śmietanę, cukier, skórkę z cytryny i skrobię.

3. 

białko jajka 2 sztuki  cukier kryształ 1 łyżka

Ostrożnie dodajemy ubitą pianę z białek i cukru.

4. 

Ciasto wkładamy do brytfanny i rozciągamy palcami jego krawędzie po bokach.

5. 

Wlewamy twarogową masę.

6. 

Brzoskwinie 500 gramów

Na wierzchu układamy obrane połówki brzoskwiń.

7. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200⁰C przez 60 minut, aż nabierze złotego koloru.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się