PRZEPISY

Sernik z Ricotty

Sernik z Ricotty

Doskonały delikatny sernik z włoskiej ricotty. Smakowo idealnie połączony z wanilią oraz pomarańczową skórką z polewą przygotowaną z leśnych owoców i wiśni.

przepis,fotoprzepis,ser Ricotta,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku20gramów
ciasto francuskie275gramów
cukier kryształ50gramów
cukier puder150gramów
jajka kurze3sztuki
ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców)300gramów
ser Ricotta750gramów
skrobia ziemniaczana1łyżeczka
skórka pomarańczowa1łyżeczka

 

Przepis

1. 

ciasto francuskie 275 gramów

Do rozwałkowanego ciasta francuskiego odciskamy obwód formy do pieczenia i według rysy wycinamy okrąg. Resztę tniemy na paski o szerokości 5 cm.

2. 

Okrąg z ciasta francuskiego wkładamy na dno formy a z pasków wytwarzamy obwód.

3. 

jajka kurze 3 sztuki  cukier puder 150 gramów  ser Ricotta 750 gramów  budyń waniliowy w proszku 20 gramów

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski i razem ubijamy na gładki krem.

4. 

skórka pomarańczowa 1 łyżeczka

Dodajemy startą skórkę z jednej pomarańczy.

5. 

Serowy krem wylewamy do formy a brzegi ciasta dociskamy do płaszczyzny równej z kremem.

6. 

Pieczemy 60 minut-y w temperaturze 150 °C.

7. 

ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców) 300 gramów  cukier kryształ 50 gramów  skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka

Owoce z cukrem rozgotowujemy na średnim ogniu często przy tym mieszając. Zagęszczamy odrobiną skrobi.

8. 

Troszkę ostudzone owoce miksujemy blenderem.

9. 

Owocową polewę wylewamy na wierzch upieczonego i ostudzonego ciasta i wkładamy do lodówki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie