Twarogowe ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną
Doskonałe soczyste ciasto.
przepis,fotoprzepis,Brzoskwinie,Delikatny chudy twaróg,cynamon mielony,Ciasta kremowe,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
Brzoskwinie | 500 | gramów | |
Delikatny chudy twaróg | 400 | gramów | |
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier kryształ | 130 | gramów | |
cukier waniliowy | 12 | gramów | |
cynamon mielony | - | ||
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 | gramów | |
proszek do pieczenia | 2 | łyżeczki | |
skrobia kukurydziana | 25 | gramów | |
sól | - |
Przepis
1.
masło 100 gramów • cukier kryształ 70 gramów • cukier waniliowy 12 gramów • jajka kurze 2 sztuki • mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • skrobia kukurydziana 25 gramów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki • sól
Masło, cukier, cukier waniliowy, jajka, mąka, skrobia kukurydziana, proszek do pieczenia i szczypta soli - wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto.
2.
masło • mąka chlebowa pszenna T750
Ciasto rozprowadzamy na natłuszczoną i mąką posypaną blachę. Pieczemy w 180° C 20 minut.
3.
Brzoskwinie 500 gramów • Delikatny chudy twaróg 400 gramów • cukier kryształ 30 gramów
Podczas gdy ciasto się piecze, brzoskwinie myjemy, kroimy je na plasterki. W misce mieszamy twaróg z cukrem.
4.
Owoce rozkładamy na upieczone ciasto.
5.
białko jajka 2 sztuki • cukier kryształ 30 gramów
Z białek ubijamy gęstą pianę, którą wymieszamy z cukrem. Słodką pianę powoli wmieszamy do twarogu.
6.
Twarogowym kremem smarujemy brzoskwinie. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejnych 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Podajemy posypane cynamonem lub kakaem.
Smacznego!