swiatwemnie.pl

Ciasto z białek

Ponad 50 letni oryginalny przepis na wspaniałe ciasto z białek w sam raz na specjalne uroczystości i spotkania.

 

Ilość porcji: 15

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie spodu

białko jajka 8 sztuk  mielone orzechy włoskie 150 g  cukier puder 200 g  bułka tarta 20 g  skrobia kukurydziana 1 łyżka

Na przygotowanie spodu potrzebujemy takie składniki: 8 białek z jajek, 200g cukru pudru, 150g mielonych orzechów, 20g bułki tartej i jedna stołowa łyżka skrobi.

Przygotowanie spodu

2. 

Z białek ubijamy gęstą pianę, dodajemy cukier i ponownie dobrze ubijamy.

3. 

Do gęstej piany dodajemy mielone orzechy, przesianą bułkę tartą, skrobię i mieszamy.

4. 

Blachę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i nalewamy do niej przygotowane ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C 15 - 20 minut.

5. 

Upieczone i ostudzone ciasto kroimy na trzy pasy takiej samej szerokości.

6. Przygotowanie nadzienia

żółtko jajka 8 sztuk  czarna kawa 2 łyżki  cukier puder 120 g  margaryna 200 g  cukier waniliowy 1 opakowanie

Na przygotowanie nadzienia potrzebujemy 8 żółtek, 2 stołowe łyżki czarnej kawy, 120g cukru pudru, 200g margaryny Helia, 1 opakowanie cukru waniliowego.

Przygotowanie nadzienia

7. 

Żółtka, czarną kawę, cukier i cukier waniliowy często mieszając gotujemy nad parą na gęsto, dodajemy skrobię. Masę odstawiamy do wystudzenia, dodajemy margarynę i mieszamy do piany. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

8. 

dżem morelowy 200 g

Dolny płat smarujemy morelowym dżemem, na dżem nakładamy nadzienie, kładziemy drugi płat ciasta a ten smarujemy dżemem i nadzieniem, przykrywamy górnym płatem i resztą nadzienia smarujemy całe ciasto również po bokach.

9. 

czekolada

Ciasto możemy ozdobić na przykład startą czekoladą, odstawiamy do stężenia do lodówki i po godzinie możemy serwować.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się