Ciasto z białek
Ponad 50 letni oryginalny przepis na wspaniałe ciasto z białek w sam raz na specjalne uroczystości i spotkania.
przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,cukier puder,cukier puder,margaryna,powidło morelowe,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 8 | sztuk | |
bułka tarta | 20 | gramów | |
cukier puder | 320 | gramów | |
cukier waniliowy | 1 | opakowanie | |
czarna kawa | 2 | łyżki | |
czekolada | - | ||
margaryna | 200 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 150 | gramów | |
powidło morelowe | 200 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 1 | łyżka | |
żółtko jajka | 8 | sztuk |
Przepis
1. Przygotowanie spodu
białko jajka 8 sztuk • mielone orzechy włoskie 150 gramów • cukier puder 200 gramów • bułka tarta 20 gramów • skrobia kukurydziana 1 łyżka
Na przygotowanie spodu potrzebujemy takie składniki: 8 białek z jajek, 200g cukru pudru, 150g mielonych orzechów, 20g bułki tartej i jedna stołowa łyżka skrobi.
2.
Z białek ubijamy gęstą pianę, dodajemy cukier i ponownie dobrze ubijamy.
3.
Do gęstej piany dodajemy mielone orzechy, przesianą bułkę tartą, skrobię i mieszamy.
4.
Blachę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i nalewamy do niej przygotowane ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C 15 - 20 minut.
5.
Upieczone i ostudzone ciasto kroimy na trzy pasy takiej samej szerokości.
6. Przygotowanie nadzienia
żółtko jajka 8 sztuk • czarna kawa 2 łyżki • cukier puder 120 gramów • margaryna 200 gramów • cukier waniliowy 1 opakowanie
Na przygotowanie nadzienia potrzebujemy 8 żółtek, 2 stołowe łyżki czarnej kawy, 120g cukru pudru, 200g margaryny Helia, 1 opakowanie cukru waniliowego.
7.
Żółtka, czarną kawę, cukier i cukier waniliowy często mieszając gotujemy nad parą na gęsto, dodajemy skrobię. Masę odstawiamy do wystudzenia, dodajemy margarynę i mieszamy do piany. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
8.
powidło morelowe 200 gramów
Dolny płat smarujemy morelowym dżemem, na dżem nakładamy nadzienie, kładziemy drugi płat ciasta a ten smarujemy dżemem i nadzieniem, przykrywamy górnym płatem i resztą nadzienia smarujemy całe ciasto również po bokach.
9.
Ciasto możemy ozdobić na przykład startą czekoladą, odstawiamy do stężenia do lodówki i po godzinie możemy serwować.
Smacznego!