swiatwemnie.pl

Jabłkowe naleśniki

    

Grubsze jabłkowe naleśniki podajemy nienadziewane. Są syte i smakują lekko posypane cukrem pudrem lub posmarowane morelową marmoladą.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. Przygotowanie jabłek

jabłka 600 gramów

Jabłka obieramy, usuwamy rdzeń i na grubo trzemy na paseczki.

Przygotowanie jabłek

2. Przygotowanie ciasta

mleko półtłuste 1,5% 1 litr  mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów  świeże drożdże 20 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka  cukier waniliowy 20 gramów  płatki owsiane 100 gramów

Do jabłek dodajemy mleko, mąkę, cukier, drożdże, cukier waniliowy i płatki owsiane. Wszystko razem dobrze mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Za ten czas ciasto nam delikatnie wyrośnie.

Przygotowanie ciasta

3. Smażymy naleśniki

Naleśniki smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, ze średnicą naleśnika 18-20 cm. Naleśniki smażymy grubsze, bardziej jako placki a na jednego naleśnika potrzebujemy około 100-150 g ciasta.

Smażymy naleśniki

4. Podajemy

Naleśniki podajemy posypane cukrem pudrem, albo delikatnie posmarowane marmoladą.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się