swiatwemnie.pl

Przekładany jabłkowy tort

    

Rozgrzewający jesienny tort pełen ulubionych soczystych jabłek.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

białko jajka2sztuki
cukier puder70gramów
cukier puder1łyżka
cynamon mielony1łyżeczka
jabłka1kilogram
jajka kurze2sztuki
kakao proszek2łyżki
masło180gramów
mleko tłuste 3,5%2łyżki
mąka chlebowa pszenna T750400gramów
proszek do pieczenia3łyżeczki

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów  proszek do pieczenia 3 łyżeczki  cukier puder 70 gramów  jajka kurze 2 sztuki  mleko tłuste 3,5% 2 łyżki  masło 180 gramów

Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem. Dodajemy jajka i mleko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto.

2. 

Ciasto rozdzielamy na 2 równe części i odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce.

3. 

kakao proszek 2 łyżki

Do jednej części dodajemy kakao

4. 

Kakaowe ciasto i jasne ciasto jeszcze raz rozdzielamy tak że wytworzą nam się 4 małe ciasta - 2 kakaowe i 2 jasne. Z papieru do pieczenia wycinamy okrąg w rozmiarze okrągłej formy w której będziemy piec.

5. 

Na wyciętym papierze do pieczenia stopniowo rozwałkowujemy wszystkie 4 ciasta do pożądanego kształtu.

6. 

Za pomocą papieru ciasto przekładamy do formy.

7. 

jabłka 1 kilogram

Obieramy jabłka, usuwamy rdzeń oraz pestki i trzemy na tarce.

8. 

cynamon mielony 1 łyżeczka

Na kakaowe ciasto równomiernie rozkładamy starte jabłka, posypujemy cynamonem, przykrywamy jasnym ciastem na które nakładamy kolejną warstwę jabłek. Potem znów przykrywamy kakaowym ciastem, na to warstwę jabłek i przykrywamy ostatnim rozwałkowanym jasnym ciastem.

9. 

Pieczemy na 180 °C 40 minut.

10. 

białko jajka 2 sztuki  cukier puder 1 łyżka

Z białek ubijamy gęstą pianę, dodajemy cukier. Pianę równomiernie rozsmarowujemy na torcie i pieczemy dalej 10 minut aż piana zbrązowieje.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się