swiatwemnie.pl

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

    

Muffiny, które zapachem umilą chłodne jesienne dni.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

cukier kryształ100gramów
cukier waniliowy8gramów
cynamon mielony2łyżeczki
jabłka200gramów
jajka kurze2sztuki
jogurt owocowy150mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550200gramów
olej słonecznikowy8łyżek
proszek do pieczenia3łyżeczki
rodzynki60gramów
sok z cytryny2łyżeczki
sól-
słodkie migdały80gramów

1. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  słodkie migdały 80 gramów  proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Mieszamy mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia.

2. 

rodzynki 60 gramów  jabłka 200 gramów  sok z cytryny 2 łyżeczki  jogurt owocowy 150 mililitrów  cynamon mielony 2 łyżeczki

Rodzynki maczamy w gorącej wodzie, odstawiamy, po chwili wodę wylewamy. Jabłka obieramy, wyciągamy środek. Około 100 g jabłek kroimy w drobną kostkę, dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny. 50 g jogurtu mieszamy z cynamonem.

3. 

cukier kryształ 100 gramów  cukier waniliowy 8 gramów  sól  jajka kurze 2 sztuki  olej słonecznikowy 8 łyżek

Resztę jabłek obieramy, mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, olejem, szczyptą soli, pozostałą ilością jogurtu i jajkami. Dodajemy jogurt wymieszany z cynamonem.

4. 

Do mącznej masy dodajemy mokrą masę, pokrojone w kostkę jabłko i rodzynki.

5. 

Natłuszczamy formę na muffiny, łyżeczką nakładany ciasto do otworów. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się