swiatwemnie.pl

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

    

Muffiny, które zapachem umilą chłodne jesienne dni.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

niska

 

 

cukier kryształ100gramów
cukier waniliowy8gramów
cynamon mielony2łyżeczki
jabłka200gramów
jajka kurze2sztuki
jogurt owocowy150mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550200gramów
olej słonecznikowy8łyżek
proszek do pieczenia3łyżeczki
rodzynki60gramów
sok z cytryny2łyżeczki
sól-
słodkie migdały80gramów

1. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  słodkie migdały 80 gramów  proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Mieszamy mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia.

2. 

rodzynki 60 gramów  jabłka 200 gramów  sok z cytryny 2 łyżeczki  jogurt owocowy 150 mililitrów  cynamon mielony 2 łyżeczki

Rodzynki maczamy w gorącej wodzie, odstawiamy, po chwili wodę wylewamy. Jabłka obieramy, wyciągamy środek. Około 100 g jabłek kroimy w drobną kostkę, dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny. 50 g jogurtu mieszamy z cynamonem.

3. 

cukier kryształ 100 gramów  cukier waniliowy 8 gramów  sól  jajka kurze 2 sztuki  olej słonecznikowy 8 łyżek

Resztę jabłek obieramy, mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, olejem, szczyptą soli, pozostałą ilością jogurtu i jajkami. Dodajemy jogurt wymieszany z cynamonem.

4. 

Do mącznej masy dodajemy mokrą masę, pokrojone w kostkę jabłko i rodzynki.

5. 

Natłuszczamy formę na muffiny, łyżeczką nakładany ciasto do otworów. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się