Szaszłyki z pieczarkami i mięsem z kurczaka
Smażone szaszłyki w cieście.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,pieczarki,Kurczak
Kurczak
Kategorie
Kurczak
Składniki
Składniki
jabłka | 300 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 6 | łyżek | |
olej do frytek | - | ||
oliwki zielone | 50 | gramów | |
pieczarki | 250 | gramów | |
piersi z kurczaka | 300 | gramów | |
sól | - |
Przepis
1.
piersi z kurczaka 300 gramów • jabłka 300 gramów • pieczarki 250 gramów • oliwki zielone 50 gramów
Mięso z kurczaka myjemy i kroimy w kostki. Jabłka obieramy i też kroimy w kostki, mniej więcej takie same jak mięso drobiowe. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki.
2.
Na patyczek nabijamy na przemian pieczarki, mięso z kurczaka, oliwki i kawałki jabłek.
3.
mąka chlebowa pszenna T750 6 łyżek • jajka kurze 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • sól
Z mąki, jajek i mleka przygotowujemy sobie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, rozrzedzamy je poprzez dodanie jeszcze mleka i na odwrót, jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze łyżkę, dwie, mąki. Ciasto troszkę solimy.
4.
Na patelni rozgrzewamy olej, szaszłyki zanurzamy w cieście, wyciągamy i szybko kładziemy na oleju, przykryte 10 minut na średnim ogniu smażymy. Szaszłyki obracamy i smażymy przykryte, na złoty kolor, również z drugiej strony.
5.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami albo z warzywną sałatką.
Smacznego!