swiatwemnie.pl

Szaszłyki z pieczarkami i mięsem z kurczaka

     

Smażone szaszłyki w cieście.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

piersi z kurczaka 300 g  jabłka 300 g  pieczarki 250 g  oliwki zielone 50 g

Mięso z kurczaka myjemy i kroimy w kostki. Jabłka obieramy i też kroimy w kostki, mniej więcej takie same jak mięso drobiowe. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki.

2. 

Na patyczek nabijamy na przemian pieczarki, mięso z kurczaka, oliwki i kawałki jabłek.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 6 łyżek  jajka kurze 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 300 ml  sól

Z mąki, jajek i mleka przygotowujemy sobie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, rozrzedzamy je poprzez dodanie jeszcze mleka i na odwrót, jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze łyżkę, dwie, mąki. Ciasto troszkę solimy.

4. 

olej do frytek

Na patelni rozgrzewamy olej, szaszłyki zanurzamy w cieście, wyciągamy i szybko kładziemy na oleju, przykryte 10 minut na średnim ogniu smażymy. Szaszłyki obracamy i smażymy przykryte, na złoty kolor, również z drugiej strony.

5. 

Podajemy z gotowanymi ziemniakami albo z warzywną sałatką.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się