PRZEPISY

Pikantne udka z kurczaka z grilla

Pikantne udka z kurczaka z grilla

Wspaniały grillowany przysmak na przyjęcie w ogrodzie. Podajemy ze świeżą warzywną mieszaną sałatką.

przepis,fotoprzepis,ćwiartki z kurczaka,papryczka pepperoni,brandy,Kurczak,Przepisy na letnie grillowanie,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Kurczak

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

brandy50mililitrów
czosnek5ząbków
keczup ostry5łyżek
mielona czerwona papryka2łyżeczki
miód1łyżka
oliwa100mililitrów
papryczka pepperoni2sztuki
przyprawa do grilla2łyżeczki
sól1łyżeczka
ćwiartki z kurczaka8sztuk

 

Przepis

1. Przygotowanie udek z kurczaka

ćwiartki z kurczaka 8 sztuk

Całe udka z kurczaka (ćwiartki) pozbawiamy kości. Po usunięciu kości, ściągamy skórę a grubsze i mocniejsze części mięśni delikatnie nacinamy w taki sposób, aby jak najbardziej zwiększyć powierzchnię kotleta.

2. Marynata

oliwa 100 mililitrów  papryczka pepperoni 2 sztuki  przyprawa do grilla 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  keczup ostry 5 łyżek  miód 1 łyżka  czosnek 5 ząbków  brandy 50 mililitrów

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekane pepperoni, mieszamy i ściągamy z ognia. Dosypujemy przyprawę i mieloną paprykę. Dodajemy pikantny ketchup pomidorowy, miód, obrany i przeciśnięty czosnek. Dodajemy brandy (koniak). Dobrze mieszamy i mięso pojedynczo maczamy w marynacie. Wykładamy do zamykanego naczynia, pozostałą marynatę wylewamy na powierzchnię. Zamykamy i wkładamy na 12 godzin do lodówki.

3. Grillowanie

sól 1 łyżeczka

Przed rozpoczęciem grillowania mięso wyciągamy na 30 minut z lodówki, solimy i mieszamy. Grillujemy powoli ze wszystkich stron 20 minut.

4. 

Podczas grillowania możemy nacierać mięso pozostałą ilością sosu lub oliwą.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie