swiatwemnie.pl

Pikantne udka z kurczaka z grilla

Pikantne udka z kurczaka z grilla

    

Wspaniały grillowany przysmak na przyjęcie w ogrodzie. Podajemy ze świeżą warzywną mieszaną sałatką.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

1. Przygotowanie udek z kurczaka

ćwiartki z kurczaka 8 sztuk

Całe udka z kurczaka (ćwiartki) pozbawiamy kości. Po usunięciu kości, ściągamy skórę a grubsze i mocniejsze części mięśni delikatnie nacinamy w taki sposób, aby jak najbardziej zwiększyć powierzchnię kotleta.

Przygotowanie udek z kurczaka

2. Marynata

oliwa 100 mililitrów  papryczka pepperoni 2 sztuki  przyprawa do grilla 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  keczup ostry 5 łyżek  miód 1 łyżka  czosnek 5 ząbków  brandy 50 mililitrów

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekane pepperoni, mieszamy i ściągamy z ognia. Dosypujemy przyprawę i mieloną paprykę. Dodajemy pikantny ketchup pomidorowy, miód, obrany i przeciśnięty czosnek. Dodajemy brandy (koniak). Dobrze mieszamy i mięso pojedynczo maczamy w marynacie. Wykładamy do zamykanego naczynia, pozostałą marynatę wylewamy na powierzchnię. Zamykamy i wkładamy na 12 godzin do lodówki.

Marynata

3. Grillowanie

sól 1 łyżeczka

Przed rozpoczęciem grillowania mięso wyciągamy na 30 minut z lodówki, solimy i mieszamy. Grillujemy powoli ze wszystkich stron 20 minut.

Grillowanie

4. 

Podczas grillowania możemy nacierać mięso pozostałą ilością sosu lub oliwą.

Smacznego!

brandy50mililitrów
czosnek5ząbków
keczup ostry5łyżek
mielona czerwona papryka2łyżeczki
miód1łyżka
oliwa100mililitrów
papryczka pepperoni2sztuki
przyprawa do grilla2łyżeczki
sól1łyżeczka
ćwiartki z kurczaka8sztuk

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się