swiatwemnie.pl

Pikantne udka z kurczaka z grilla

Wspaniały grillowany przysmak na przyjęcie w ogrodzie. Podajemy ze świeżą warzywną mieszaną sałatką.

 

Ilość porcji: 8

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Brandy50mililitrów
Czosnek5ząbków
Keczup ostry5łyżek
Mielona czerwona papryka2łyżeczki
Miód1łyżka
Oliwa100mililitrów
Papryczka pepperoni2sztuki
Przyprawa do grilla2łyżeczki
Sól1łyżeczka
Ćwiartki z kurczaka8sztuk

1. Przygotowanie udek z kurczaka

ćwiartki z kurczaka 8 sztuk

Całe udka z kurczaka (ćwiartki) pozbawiamy kości. Po usunięciu kości, ściągamy skórę a grubsze i mocniejsze części mięśni delikatnie nacinamy w taki sposób, aby jak najbardziej zwiększyć powierzchnię kotleta.

Przygotowanie udek z kurczaka

2. Marynata

oliwa 100 ml  papryczka pepperoni 2 sztuki  przyprawa do grilla 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  keczup ostry 5 łyżek  miód 1 łyżka  czosnek 5 ząbków  brandy 50 ml

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekane pepperoni, mieszamy i ściągamy z ognia. Dosypujemy przyprawę i mieloną paprykę. Dodajemy pikantny ketchup pomidorowy, miód, obrany i przeciśnięty czosnek. Dodajemy brandy (koniak). Dobrze mieszamy i mięso pojedynczo maczamy w marynacie. Wykładamy do zamykanego naczynia, pozostałą marynatę wylewamy na powierzchnię. Zamykamy i wkładamy na 12 godzin do lodówki.

Marynata

3. Grillowanie

sól 1 łyżeczka

Przed rozpoczęciem grillowania mięso wyciągamy na 30 minut z lodówki, solimy i mieszamy. Grillujemy powoli ze wszystkich stron 20 minut.

Grillowanie

4. 

Podczas grillowania możemy nacierać mięso pozostałą ilością sosu lub oliwą.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się