swiatwemnie.pl

Słone serowe ciasto z porem

    

Doskonałe słone ciasto, które możemy podawać jako główne danie razem z dobrą fasolową zupą, albo pokrojone na mniejsze porcje jako przekąska dla gości.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

cukier kryształ¼łyżeczki
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
jajka kurze5sztuk
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)300gramów
mleko tłuste 3,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
por120gramów
ser bałkański200gramów
sól1łyżeczka
świeże drożdże25gramów

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  świeże drożdże 25 gramów  mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów  jajka kurze 1 sztuka  sól ½ łyżeczki  cukier kryształ ¼ łyżeczki

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozkruszone drożdże i wlewamy letnie mleko. Dodajemy jajko, sól i cukier.

2. 

Wyrabiamy ciasto i przykryte odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

3. 

ser bałkański 200 gramów

Ser na grubo trzemy.

4. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 300 gramów  jajka kurze 4 sztuki

Dodajemy śmietanę i jajka. Mieszamy.

5. 

czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Solimy i pieprzymy.

6. 

por 120 gramów

Por myjemy i kroimy na kółeczka. Kółeczka rozbieramy.

7. 

Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i kładziemy na blachę (42x32 cm).

8. 

Zalewamy serową masą a na wierzch rozkładamy por.

9. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

10. 

Ostudzone ciasto kroimy albo rozkrawamy nożyczkami do pizzy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się