PRZEPISY

Słone serowe ciasto z porem

Słone serowe ciasto z porem

Doskonałe słone ciasto, które możemy podawać jako główne danie razem z dobrą fasolową zupą, albo pokrojone na mniejsze porcje jako przekąska dla gości.

przepis,fotoprzepis,ser bałkański,por,Słone ciasta,Słone przekąski

Słone ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ¼łyżeczki
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
jajka kurze5sztuk
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)300gramów
mleko tłuste 3,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
por120gramów
ser bałkański200gramów
sól1łyżeczka
świeże drożdże25gramów

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  świeże drożdże 25 gramów  mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów  jajka kurze 1 sztuka  sól ½ łyżeczki  cukier kryształ ¼ łyżeczki

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozkruszone drożdże i wlewamy letnie mleko. Dodajemy jajko, sól i cukier.

2. 

Wyrabiamy ciasto i przykryte odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

3. 

ser bałkański 200 gramów

Ser na grubo trzemy.

4. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 300 gramów  jajka kurze 4 sztuki

Dodajemy śmietanę i jajka. Mieszamy.

5. 

czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Solimy i pieprzymy.

6. 

por 120 gramów

Por myjemy i kroimy na kółeczka. Kółeczka rozbieramy.

7. 

Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i kładziemy na blachę (42x32 cm).

8. 

Zalewamy serową masą a na wierzch rozkładamy por.

9. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

10. 

Ostudzone ciasto kroimy albo rozkrawamy nożyczkami do pizzy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie