Słone serowe ciasto z porem
Doskonałe słone ciasto, które możemy podawać jako główne danie razem z dobrą fasolową zupą, albo pokrojone na mniejsze porcje jako przekąska dla gości.
przepis,fotoprzepis,ser bałkański,por,Słone ciasta,Słone przekąski
Słone ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | ¼ | łyżeczki | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 300 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
por | 120 | gramów | |
ser bałkański | 200 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
świeże drożdże | 25 | gramów |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • świeże drożdże 25 gramów • mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów • jajka kurze 1 sztuka • sól ½ łyżeczki • cukier kryształ ¼ łyżeczki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozkruszone drożdże i wlewamy letnie mleko. Dodajemy jajko, sól i cukier.
2.
Wyrabiamy ciasto i przykryte odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
4.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 300 gramów • jajka kurze 4 sztuki
Dodajemy śmietanę i jajka. Mieszamy.
7.
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i kładziemy na blachę (42x32 cm).
8.
Zalewamy serową masą a na wierzch rozkładamy por.
9.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.
10.
Ostudzone ciasto kroimy albo rozkrawamy nożyczkami do pizzy.
Smacznego!