Włoska sałatka

Tradycyjny przepis na legendarną majonezową sałatkę z szynką i korzeniowymi warzywami.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,szynka dietetyczna,majonez,Sałatki mięsne,Bezglutenowe
Sałatki mięsne
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
167 g
Energia porcji
383 kcal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cukier puder | 1 20 | łyżeczka kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
groszek konserwowy | 1 9 | łyżka kcal | |
majonez | 200 1360 | gramów kcal | |
marchew | 60 27 | gramów kcal | |
musztarda dijon | 1 12 | łyżeczka kcal | |
ocet | 1 7 | łyżka kcal | |
ogórek konserwowy | 100 12 | gramów kcal | |
seler | 40 20 | gramów kcal | |
sos Worcestershire | 1 4 | łyżeczka kcal | |
szynka dietetyczna | 200 500 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
ziemniaki | 350 322 | gramów kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 350 gramów • marchew 60 gramów • seler 40 gramów
Korzeniowe warzywa oczyszczamy, ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w słonej wodzie do miękkości.

2.
Po ostudzeniu kroimy je na małe kosteczki i wkładamy do miski.



5.
groszek konserwowy 1 łyżka • musztarda dijon 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • ocet 1 łyżka • sos Worcestershire 1 łyżeczka • majonez 200 gramów • cukier puder 1 łyżeczka • sól ½ łyżeczki
Dodajemy wymienione składniki.

6.
Wszystko dobrze mieszamy i oto sałatka jest gotowa. Przechowujemy w lodówce. Podajemy z pieczywem.

Smacznego!