Świąteczna sałatka ziemniaczana

Smaczna ziemniaczana sałatka nie tylko do smażonego słodkowodnego karpia, ale także do morskich ryb lub kotleta wieprzowego.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,ogórek konserwowy,groszek konserwowy,marchew sterylizowana,Sałatki ziemniaczane,Boże Narodzenie,Bezglutenowe
Sałatki ziemniaczane
Kategorie
Sałatki ziemniaczane › Boże Narodzenie › Bezglutenowe › Bożonarodzeniowe dania › Sezon - Ziemniaki ›Składniki
Składniki
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
czarny pieprz mielony | 1 17 | łyżeczka kcal | |
groszek konserwowy | 300 180 | gramów kcal | |
jajka kurze | 8 704 | sztuk kcal | |
majonez | 250 1700 | mililitrów kcal | |
marchew sterylizowana | 300 81 | gramów kcal | |
musztarda stołowa | 3 56 | łyżki kcal | |
ocet | ½ 21 | decylitra kcal | |
ogórek konserwowy | 200 24 | gramów kcal | |
oliwa | 3 396 | łyżki kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 3 0 | decylitry kcal | |
ziemniaki | 1.5 1380 | kilograma kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ziemniaków i jajek
ziemniaki 1.5 kilograma • jajka kurze 8 sztuk
Ziemniaki sałatkowe gotujemy w mundurkach. Po ostygnięciu obieramy je. Jajka gotujemy na twardo i obieramy.

2. Przygotowanie marynaty
woda 3 decylitry • ocet ½ decylitra • oliwa 3 łyżki • cukier kryształ 1 łyżeczka • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka
Do wody dodajemy olej, sól, cukier, ocet i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.

3.
Ziemniaki kroimy na małe kostki, lub korzystamy z narzędzia kuchennego - kółeczko z siatką, przez które ziemniaki przeciskamy.

4. Dodajemy składniki do sałatki
cebula 100 gramów • ogórek konserwowy 200 gramów • groszek konserwowy 300 gramów • marchew sterylizowana 300 gramów • musztarda stołowa 3 łyżki
Ziemniaki wkładamy do większego pojemnika i stopniowo dodajemy na drobno nakrajaną cebulę, starty i pokrojony konserwowy ogórek, groszek konserwowy z marchewką, na drobno pokrojone jajka (też je możemy przecisnąć przez siteczko jak ziemniaki) i musztardę. Każdy składnik ostrożnie i stopniowo do ziemniaków wmieszamy. Dolewamy przygotowaną wystudzoną marynatę, jej ilość regulujemy w razie potrzeby, tak by sałatka nie była zbyt gęsta ani zbyt rzadka.

5.
majonez 250 mililitrów
Sałatkę ziemniaczaną odstawiamy na 2 godziny a potem dodajemy majonez. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Podajemy ze smażoną rybą, ewentualnie ze smażonym kotletem wieprzowym.

Smacznego!