PRZEPISY

Kakaowa rolada z twarogiem

Kakaowa rolada z twarogiem

Słodka świeża rolada, którą bez problemu zrobi i początkujący.

przepis,fotoprzepis,kakao proszek,ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców),twaróg wiejski z grudkami,Rolady

Rolady

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Rolady  

 

Składniki

Składniki

białko jajka5sztuk
budyń waniliowy w proszku25gramów
cukier kryształ50gramów
cukier puder80gramów
kakao proszek1.5łyżki
masło60gramów
mleko tłuste 3,5%250mililitrów
mąka luksusowa pszenna T55080gramów
ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców)150gramów
soda oczyszczona½łyżeczki
sól1szczypta
twaróg wiejski z grudkami250gramów
woda20mililitrów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier puder 80 gramów  białko jajka 5 sztuk  sól 1 szczypta

Żółtka jajek ubijamy z cukrem. Z białek ze szczyptą soli ubijamy gęstą pianę.

2. 

kakao proszek 1.5 łyżki  woda 20 mililitrów  mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów  soda oczyszczona ½ łyżeczki

Do żółtek dodajemy kakao i wodę. Na przemian dodajemy mąkę z sodą oczyszczoną i pianę z białek. Ciasto wylewamy na blachę (około 42x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

3. 

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.

4. 

ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców) 150 gramów

Przygotowujemy sobie owoce. Jeśli użyjemy mrożonych najpierw je rozmrażamy, przepłukujemy zimną wodą na sitku i odstawiamy by dobrze odciekły.

5. 

mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 25 gramów  cukier kryształ 50 gramów

W mleku mieszamy budyń w proszku i cukier.

6. 

Gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia...

7. 

masło 60 gramów

...i dodajemy do niego masło.

8. 

twaróg wiejski z grudkami 250 gramów

Dodajemy twaróg.

9. 

Upieczone ciasto odciągamy z papieru i kładziemy najlepiej na nowym papierze do pieczenia. Twarogowe nadzienie rozsmarowujemy na kakaowym spodzie. Na jednym końcu kładziemy owoce. Za pomocą papieru do pieczenia roladę zaczynamy zawijać.

10. 

Roladę zapakowujemy w papier i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki do stężenia.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie