swiatwemnie.pl

Kakaowa rolada z twarogiem

     

Słodka świeża rolada, którą bez problemu zrobi i początkujący.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier puder 80 g  białko jajka 5 sztuk  sól 1 szczypta

Żółtka jajek ubijamy z cukrem. Z białek ze szczyptą soli ubijamy gęstą pianę.

2. 

kakao proszek 1.5 łyżki  woda 20 ml  mąka luksusowa pszenna T550 80 g  soda oczyszczona ½ łyżeczki

Do żółtek dodajemy kakao i wodę. Na przemian dodajemy mąkę z sodą oczyszczoną i pianę z białek. Ciasto wylewamy na blachę (około 42x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

3. 

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.

4. 

ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców) 150 g

Przygotowujemy sobie owoce. Jeśli użyjemy mrożonych najpierw je rozmrażamy, przepłukujemy zimną wodą na sitku i odstawiamy by dobrze odciekły.

5. 

mleko tłuste 3,5% 250 ml  budyń waniliowy w proszku 25 g  cukier kryształ 50 g

W mleku mieszamy budyń w proszku i cukier.

6. 

Gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia...

7. 

masło 60 g

...i dodajemy do niego masło.

8. 

twaróg wiejski z grudkami 250 g

Dodajemy twaróg.

9. 

Upieczone ciasto odciągamy z papieru i kładziemy najlepiej na nowym papierze do pieczenia. Twarogowe nadzienie rozsmarowujemy na kakaowym spodzie. Na jednym końcu kładziemy owoce. Za pomocą papieru do pieczenia roladę zaczynamy zawijać.

10. 

Roladę zapakowujemy w papier i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki do stężenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się