Kakaowa rolada z twarogiem
Słodka świeża rolada, którą bez problemu zrobi i początkujący.
przepis,fotoprzepis,kakao proszek,ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców),twaróg wiejski z grudkami,Rolady
Rolady
Kategorie
Rolady
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
budyń waniliowy w proszku | 25 | gramów | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier puder | 80 | gramów | |
kakao proszek | 1.5 | łyżki | |
masło | 60 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 250 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 80 | gramów | |
ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców) | 150 | gramów | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki | |
sól | 1 | szczypta | |
twaróg wiejski z grudkami | 250 | gramów | |
woda | 20 | mililitrów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
1.
żółtko jajka 5 sztuk • cukier puder 80 gramów • białko jajka 5 sztuk • sól 1 szczypta
Żółtka jajek ubijamy z cukrem. Z białek ze szczyptą soli ubijamy gęstą pianę.
2.
kakao proszek 1.5 łyżki • woda 20 mililitrów • mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki
Do żółtek dodajemy kakao i wodę. Na przemian dodajemy mąkę z sodą oczyszczoną i pianę z białek. Ciasto wylewamy na blachę (około 42x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
3.
Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.
4.
ogrodowe i leśne owoce (mieszanka drobnych owoców) 150 gramów
Przygotowujemy sobie owoce. Jeśli użyjemy mrożonych najpierw je rozmrażamy, przepłukujemy zimną wodą na sitku i odstawiamy by dobrze odciekły.
5.
mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 25 gramów • cukier kryształ 50 gramów
W mleku mieszamy budyń w proszku i cukier.
6.
Gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia...
9.
Upieczone ciasto odciągamy z papieru i kładziemy najlepiej na nowym papierze do pieczenia. Twarogowe nadzienie rozsmarowujemy na kakaowym spodzie. Na jednym końcu kładziemy owoce. Za pomocą papieru do pieczenia roladę zaczynamy zawijać.
10.
Roladę zapakowujemy w papier i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki do stężenia.
Smacznego!