Duszony boczniak z mięsem drobiowym
Lekki niskotłuszczowy obiad lub kolacja.
przepis,fotoprzepis,boczniak ostrygowaty,kurczak,gotowane mięso z kurczaka,Kurczak,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Kurczak
Składniki
Składniki
boczniak ostrygowaty | 700 | gramów | |
cebula | 100 | gramów | |
gotowane mięso z kurczaka | 300 | gramów | |
kminek | 1 | łyżeczka | |
kurczak | 1500 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
rosół z kurczaka | 3 | decylitry | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 1.5 | litra |
Przepis
1. Przygotowanie boczniaka
boczniak ostrygowaty 700 gramów
Boczniaka myjemy, według potrzeby oczyszczamy, kroimy na cienkie paski.
2. Przygotowanie rosołu drobiowego i mięsa
kurczak 1500 gramów • woda 1.5 litra • sól 1 łyżeczka
Świeżego średniej wielkości kurczaka myjemy i ściągamy z niego skórę. Odcinamy mięso z piersi i z górnych udek kurczaka. (To mięso użyjmy na przygotowanie innego dania, dlatego je odkładamy do marynaty, w której go możemy trzymać w lodówce 2 - 3 dni. Ewentualnie przechowujemy go w zamrażalce). Resztę kurczaka na którym zostało jeszcze dość dużo mięsa wkładamy do zimnej wody, dodajemy sól i gotujemy około 45 minut.
3.
Rosół zlewamy i odkładamy. Mięso z ugotowanego kurczaka obieramy, według potrzeby kroimy na paski.
4.
olej słonecznikowy 3 łyżki • cebula 100 gramów • sól 1 łyżeczka • kminek 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki
Na oleju szklimy cebulę, dodajemy pokrojony boczniak, sól i przyprawy.
6.
gotowane mięso z kurczaka 300 gramów
Do duszonego boczniaka dodajemy mięso z kurczaka i mieszamy.
7. Podajemy
Podajemy z ryżem.
Smacznego!