Chia budyń

Prosty i odżywczo ciekawy deser z nasion chia i migdałowego mleka. No i do tego jeszcze jest bardzo bardzo smaczny ;)
przepis,fotoprzepis,nasiona chia,mleko migdałowe,Desery w pucharkach,Bezglutenowe
Desery w pucharkach
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
194 g
Energia porcji
172 kcal
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
Stewia - proszek | ½ 3 | łyżeczki kcal | |
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
cynamon mielony | ½ 7 | łyżeczki kcal | |
jabłka | 2 183 | sztuki kcal | |
masło | 10 74 | gramów kcal | |
mleko migdałowe | 400 116 | mililitrów kcal | |
nasiona chia | 48 239 | gramów kcal | |
olej rzepakowy | 1 45 | łyżeczka kcal |
Przepis
1.
nasiona chia 48 gramów • mleko migdałowe 400 mililitrów • Stewia - proszek ½ łyżeczki
Nasiona chia zalewamy migdałowym mlekiem, dodajemy stewię w proszku, porządnie mieszamy i wkładamy do lodówki na noc do napęcznienia.

2.
Napęczniały "budyń" rozdzielamy do czterech mniejszych pucharków.

3.
jabłka 2 sztuki • olej rzepakowy 1 łyżeczka • cukier kryształ 1 łyżeczka • cynamon mielony ½ łyżeczki • masło 10 gramów
Jabłka kroimy na drobne kosteczki i smażymy je na odrobinie oleju ciągle mieszając około 5 minut. Dodajemy troszkę cukru, cynamonu i masła. Chwilkę karmelizujemy. Wystudzone nakładamy na budyń.

Smacznego!