swiatwemnie.pl

Chia budyń

     

Prosty i odżywczo ciekawy deser z nasion chia i migdałowego mleka. No i do tego jeszcze jest bardzo bardzo smaczny ;)

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

niska

 

 

Cukier kryształ1łyżeczka
Cynamon mielony½łyżeczki
Jabłka2sztuki
Masło10gramów
Mleko migdałowe400mililitrów
Nasiona chia48gramów
Olej rzepakowy1łyżeczka
Stewia - proszek½łyżeczki

1. 

nasiona chia 48 g  mleko migdałowe 400 ml  Stewia - proszek ½ łyżeczki

Nasiona chia zalewamy migdałowym mlekiem, dodajemy stewię w proszku, porządnie mieszamy i wkładamy do lodówki na noc do napęcznienia.

2. 

Napęczniały "budyń" rozdzielamy do czterech mniejszych pucharków.

3. 

jabłka 2 sztuki  olej rzepakowy 1 łyżeczka  cukier kryształ 1 łyżeczka  cynamon mielony ½ łyżeczki  masło 10 g

Jabłka kroimy na drobne kosteczki i smażymy je na odrobinie oleju ciągle mieszając około 5 minut. Dodajemy troszkę cukru, cynamonu i masła. Chwilkę karmelizujemy. Wystudzone nakładamy na budyń.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się