Prosty i odżywczo ciekawy deser z nasion chia i migdałowego mleka. No i do tego jeszcze jest bardzo bardzo smaczny ;)
przepis,fotoprzepis,nasiona chia,mleko migdałowe,Desery w pucharkach,Bezglutenowe
Desery w pucharkach
Pichcił
Ilość porcji
4
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska
1.
nasiona chia 48 gramów • mleko migdałowe 400 mililitrów • Stewia - proszek ½ łyżeczki
Nasiona chia zalewamy migdałowym mlekiem, dodajemy stewię w proszku, porządnie mieszamy i wkładamy do lodówki na noc do napęcznienia.
2.
Napęczniały "budyń" rozdzielamy do czterech mniejszych pucharków.
3.
jabłka 2 sztuki • olej rzepakowy 1 łyżeczka • cukier kryształ 1 łyżeczka • cynamon mielony ½ łyżeczki • masło 10 gramów
Jabłka kroimy na drobne kosteczki i smażymy je na odrobinie oleju ciągle mieszając około 5 minut. Dodajemy troszkę cukru, cynamonu i masła. Chwilkę karmelizujemy. Wystudzone nakładamy na budyń.
Smacznego!
Stewia - proszek | ½ | łyżeczki | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
jabłka | 2 | sztuki | |
masło | 10 | gramów | |
mleko migdałowe | 400 | mililitrów | |
nasiona chia | 48 | gramów | |
olej rzepakowy | 1 | łyżeczka |