swiatwemnie.pl

Ptasie mleczko z miodem

    

Ptasie mleczko bez cukru, ale za to z miodem. Prawdziwy smakołyk, mniam!

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

białko jajka3sztuki
budyń waniliowy w proszku30gramów
miód3łyżki
mleko tłuste 3,5%1litr
mleko tłuste 3,5%250mililitrów
sól1szczypta
żółtko jajka3sztuki

1. 

białko jajka 3 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

mleko tłuste 3,5% 1 litr  miód 1 łyżka

Mleko z miodem doprowadzamy do wrzenia.

3. 

Do gorącego mleka wrzucamy łyżką stołową kawałki piany z białek. Postępujemy stopniowo i do mleka wrzucamy zawsze 5-6 łyżek. Kluseczki z białek krótko gotujemy z obydwóch stron.

4. 

Za pomocą dziurkowanej chochelki wyciągamy ...

5. 

... i wkładamy do głębokiej miski. W ten sposób postępujemy z całością piany.

6. 

mleko tłuste 3,5% 250 mililitrów  żółtko jajka 3 sztuki  budyń waniliowy w proszku 30 gramów

W mleku mieszamy żółtka i budyń w proszku.

7. 

Wlewamy do mleka w którym gotowały się kluseczki z piany. Zagotowujemy.

8. 

miód 2 łyżki

Ostudzamy do temperatury pokojowej i dodajemy miód. Według smaku możemy dodać więcej miodu.

9. 

Rzadkim budyniem zalewamy kluseczki i zostawiamy do ostudzenia.

10. 

Podajemy dobrze ostudzone w miseczkach lub w pucharkach.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się